Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Latest posts by Grylls (see all)

Z pražské Malé Strany máme zatím recenzí jako šafránu. Přesněji, recenzi máme jednu jedinou – kebabárny Jordán, což není žádná hitparáda. To mě, jako člověka, který na Malé Straně tráví většinu dne, trochu (hodně) mrzelo. Proto, když jsem jednou při nočním přemisťování z knajpy do knajpy narazil vedle Švandova divadla na novou kebabárnu s názvem Abyi, ihned jsem si do svého kebabového deníčku zapsal urgentní úkol s nejvyšší prioritou.

Když jsem se po několika týdnech takhle v poledne blížil k podniku, nemohl jsem z hlavy dostat pocit, že ochutnám autentický kebab z jednoho z arabských emirátů (asi v mém hladovém mozku vznikla přesmyčka Abyi kebab = Abu Dhabi kebab). To byl samozřejmě omyl, ale autentické kuchyně jsem se přeci jenom dočkal – Abyi kebab provozují Turkméni, takže došlo i na nějakou tu turkmenskou dobrotu. Ale od začátku.

Abyi kebab vedle Švadnova divadla je kebabárna, která zvenčí nevypadá extra lákavě (žádný Pasha kebab při pohledu z ulice opravdu není). Oprýskaná omítka, od pohledu malinký vnitřní prostor. Uvnitř mě ale překvapil naprosto dokonale vycíděný interiér. Na čistotu tu očividně dbají. Kebabárna je uvnitř opravdu miniaturní, ale i tak se sem vešel barový pult a pár židlí, kde je možno zkonzumovat kebab v případě nepřízně počasí.

Po rychlém obhlédnutí situace jsem si objednal hovězí dürüm (jiné maso k dispozici nebylo). Došlo na klasického hrncáka, kterého na našem webu tak milujeme. Pro nové čtenáře – maso do kebabu nebylo čerstvě skrojeno z rožně, ale napatláno do kebabu z vedle stojícího hrnce. Tentokrát se to ale na chuti nijak výrazně neprojevilo, takže budu shovívavý.

Po pravdě, důvod pro shovívavost mám ještě jeden. Milý a usměvavý kebabář mi do dürümu začal sázet tak neuvěřitelnou porci masa, že jsem chvílemi zapomínal polykat sliny. Po každém přidání dalšího masa na tu nebohou placku jsem si říkal, že to už snad musí být vše a že tohle už snad ani nepůjde zabalit. Kebabář ale pro jistotu do dürümu ještě další čtvrt kila masa přidal. Asi se bál, že jsem z hygieny nebo finančáku, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Zelenina v kebabu byla standardní, oceňuji však, že mi kebabář nabídl možnost přihodit do kebabu černé a zelené olivy gratis, což jsem v šoku odmítl. Zasypal proto kebab alespoň nadstandardním množstvím sýra.

Chuťově byl kebab naprosto v pořádku, vše se krásně propojilo do směsice chutí, kterou máme tak rádi. Česneková zálivka byla opravdu česneková. Pálivá zas tolik nepálila. Nechci to ale hodnotit jako selhání, protože mám, stejně jako můj kolega recenzent Emperor, dost posunuté vnímání toho, co lze považovat za pálivé a co ne. Doma si do jídla poctivě kydám Carolina Reaper mash.

Kebab byl v podstatě k nesnědení, porce z Abyi kebab uspokojí i zhuleného vysokoškoláka, co poslední týden přežíval na čínských polévkách a desítce Gambrinusu. Po dojedení mě přepadl příjemný pocit blaženosti (aka akutní odkrvení mozku) a měl jsem co dělat, abych si v práci nedobrovolně trochu neschrupl.  Abyi kebab na Smíchově (nebo Malé Straně?) má mé doporučení.

Jo, abych nezapomněl, co jsem na začátku nakousl. Servírují i různé turkménské dobroty, já měl masovou lavaš kapsičku, která vůbec nebyla špatná. Ale co si budeme povídat – Kebab is love, kebab is life.

Abyi kebab, Štefánikova 5/59a, Praha