Ralf

Ralf

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Když se v patnácti letech rozhodoval, co dál dělat, otevření si stánku s kebabempro něj byla jasná volba. Vize hlavního kebabáře s několika pikolíky pro něj byla stejně lákavá jako pro jiné děti kariéra fotbalisty, popeláře, zpěvačky nebo modelky. Bohužel zůstalo u přání a nakonec skončil s bílým límečkem v kanceláři, který si občas v rámci pauzy na oběd skočí pro kebab zatímco nostalgicky vzpomíná na svůj neuskutečněný dětský sen a promrhaný talent kebabáře. Preferuje ostřejší kebab, který mu v dutině ústní provede menší džihád, a to v kombinaci s klasickým či zázvorovým pivem. Během víkendu jej v brzkých ranních hodinách můžete potkat v ústeckých kebabárnách. Často navštěvuje kebabárny i u sousedů v Sasku.
Ralf

Po čase se ztracený syn alias kebabárenský inspektor Ralf objevil u své druhé půlky rodiny v Plzni. Samozřejmě jsem této příležitosti využil, abych opět otestoval nějakou lokální kebabárnu, podělil se o svoji zkušenost s ostatními a opět ty medaile přivezl. Tentokrát padla volba na Kebab Alibaba v městské části Doubravka. Volba je asi špatné slovo. Prostě jsem se v sobotu dopoledne probudil s menší kocovinkou, vyšel jsem z domu a v okamžiku, kdy jsem zabouchl vchodové dveře, mě hned praštil do očí nápis Kebab Alibaba. Poté už jsem šel prakticky poslepu jen podle vůně, jež se zlehka linula do umorousaného sobotního dopoledne.

Nejistým zemanovským krokem ovšem ale bez hůlky a podpory bodyguardů jsem vstoupil k Alibabovi do jeskyně, tedy kebabárny. Jedná se vlastně o takovou menší nepojízdnou maringotku, ale zase čistou a útulnou. Předpokládám, že většina zákazníků si bere kebab s sebou a jen drtivý zlomek jej konzumuje u Alibaby. Něco ve stylu “kebab to go”. Na vnitřních prostorech kebabárny toho ani nebylo moc co hodnotit. Musím, ale uznat, že vše bylo vypulírované a naleštěné jak v Jantarové komnatě. Nešlo přehlédnout hordy nastrouhaného bílého a červeného zelí, salátu, cibule či papriček. Ty byly vzorově s geometrickou pravidelností navršeny v jednotlivých kyblíčcích za pultem.

Jít do kebabárny během dopoledne může být stejné riziko, jako jít do bordelu ještě za světla. V obou případech jste si sice vědomi toho, že ten timing není úplně ideální, jdete pak do rizika, že očekávaný požitek nebude tak vyšperkovaný, jako když předtím poladíte formu nějakým tím pivkem, zelenou a rumem na straně jedné. Na straně druhé poskytnete kebabářovi, respektive bordelmamá, přiměřený čas na to, aby se maso zahřálo na provozní teplotu a aby jej prošpikovala ta správná.  Pro obé radovánky zkrátka platí, že když musíš, tak prostě musíš, a to bez ohledu na denní dobu. Já prostě musel. Sorry jako.

Velmi příjemná a ochotná obsluha mě obskakovala jako stará Škopková Blaženy chtivého doktůrka. S ohledem na skutečnost, ze můj žaludek byl na vodě a za hodinu mě čekalo knedlo, zelo vepřo, nechtěl jsem se pouštět do žádných větších akcí a objednal si malý kebab. Abych nepochodil jako Pražák na Moravě při návštěvě vinného sklepa, zopakoval jsem si s Izerem lekce plzeňské hantýrky. Když jsem posléze byl dotázán jaké maso si přeji, ukázal jsem na štangli a zeptal se: copa to tu máte? “Kuřecí, pane,” odvětil kebabář. “Tak to si dám tuto” a ukázal jsem opět na tu samou štangli.

Ano, rozumím tomu, co znamená malý, ale při pohledu na uzounký trojúhelníček, se mi málem vehnaly do očí slzy. Naštěstí moje tělo vynakládalo veškerou energii k tomu, aby mě udrželo ve vertikální poloze, takže na slzy naštěstí nedošlo. Nicméně velikost housky se dá srovnat jen s velikostí poprsí Keiry Knightley. No nic, vysolil jsem 54,- Kč, tedy 60,-, šest korun jsem nechal jako dýško za to příjemné obskakovaní a odebral se do atria OC Doubravka pochutnat si.

Naštěstí se vším to nebylo tak tragické jako s velikostí housky. Klasicky jsem nejprve vidličkou vydlabal nutné zlo – zeleninku, než jsem se dostal ke zlaté žíle – masu. Zelenině nebylo co vytknout, čerstvá, svěží a nebylo jí v housce zbytečně moc. Pokud se týče masa, mohlo jej být v housce o kropet více, chuťově jemné a na skus, tak akorát. Nebyla to žádná podrážka, ale ani žádná křupavá, přismahlá kůrka, prostě zlatý střed. Z mého pohledu bych vyzdvihl hlavně zálivku. Vzhledem k tomu, že jsem neměl zrovna v plánu návštívit Pamelu, zvolil jsem česnekovou a k tomu extra „tuto“ pálivé. Zálivka mi protáhla dutiny krční jako panák slivovičky a její chuť mi na jazyku zanechávala příjemný pálivý ocásek. To jestli řetízkovala, jsem bohužel nezjistil.

Kebab Alibaba, Masarykova 75, Doubravka, Plzeň