Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Latest posts by Grylls (see all)

Can Bey v Ječné ulici je jeden z nejznámějších kebab spotů v Praze. Už na úvod musím konstatovat, že zcela oprávněně.

Kebab je chuťově vymazlený, používají se zde čtyři opravdu výborné domácí zálivky. Mojí oblíbenou kombinací je česneková s česnekovou, nicméně nabízejí také kari, pálivou a bylinkovou (myslím). Kari moc nedoporučuji, i když se jedná o relativně neobvyklou zálivku (vím vlastně jen o kebabárně ve Stodolní, která jí také servíruje – edit: tak ne, dá se sehnat na více místech v Praze). Kebabový purista bude z kari zálivky prostě zklamán, protože chuť kari nepříjemně přebíjí chuť všech ostatních ingrediencí.

Množství druhů zeleniny, které v kebabu dostanete, je v Čechách naprosto bezprecedentní. Kde jinde jste při autopsii kebabu odhalili bílé fazole nebo černé olivy a kukuřici? Balkánský sýr je v základní výbavě, žádné příplatky.

Zlatým hřebem Can Bey je kebab v turecké pizze, což je zlo, které do roka udělá tlouštíka i z pentilky s tuhou č.2. Rozhodně vyzkoušejte, protože kebab zabalený do obrovského lahmacunu, to se jen tak nevidí.

Líbí se mi „prozákaznický“ přístup, který tu aplikují – zálivka stranou do misky není problém, dvojitá porce zálivky není problém…

Porce servírují obrovské a pokud Vám již není pětadvacet, připravte se na to, že Vaše tělo si po spořádání pizza kebabu začne hlasitě říkat o šlofíka jak u babičky po nedělním obědě, aby mohlo v klidu tu nálož v bříšku zpracovat. Pokud chcete otestovat limity svých možností, doporučuji XL dürüm. Čerstvě narozené standardně rostlé dítě je signifikantně menší než kebabový cvalík z Can Bey.

Pozor na fronty, které se v Can Bey často (a po právu) tvoří. Pozor také na rozvozové objednávky přes Dáme jídlo v pátek a sobotu večer, kdy najednou místo 10 druhů zeleniny, kterou vám kebab vybaví v poledne při osobní návštěvě, dostanete jen zelí a okurku. Nebo „zapomenou“ na sýr. Máme s tím bohužel opakovanou zkušenost a je to taková nepěkná bradavička na jinak překrásné tváři téhle kebabárny.

Can Bey Kebab, Ječná 15, Praha 2