Ralf

Ralf

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Když se v patnácti letech rozhodoval, co dál dělat, otevření si stánku s kebabempro něj byla jasná volba. Vize hlavního kebabáře s několika pikolíky pro něj byla stejně lákavá jako pro jiné děti kariéra fotbalisty, popeláře, zpěvačky nebo modelky. Bohužel zůstalo u přání a nakonec skončil s bílým límečkem v kanceláři, který si občas v rámci pauzy na oběd skočí pro kebab zatímco nostalgicky vzpomíná na svůj neuskutečněný dětský sen a promrhaný talent kebabáře. Preferuje ostřejší kebab, který mu v dutině ústní provede menší džihád, a to v kombinaci s klasickým či zázvorovým pivem. Během víkendu jej v brzkých ranních hodinách můžete potkat v ústeckých kebabárnách. Často navštěvuje kebabárny i u sousedů v Sasku.
Ralf

Milovníky kebabu mohla zhruba přede dvěma týdny vyděsit zpráva o možném zákazu kebabu. Mohly za to fosfáty v kebabu. Se zprávou jako první v tuzemsku přispěchal bulvární Blesk. Následující den se článek na totožné téma objevil na stránkách MF Dnes a za dva dny tato zpráva zaplavila prakticky všechny největší zpravodajské servery. Bombastické palcové titulky div neohlašovaly konec kebabu v celé Evropské unii, aby v dnešních dnech novináři mohli čtenáře informovat o tom, že ve středu,  13. prosince, Evropský parlament přehlasoval návrh Evropské komise a kebab je zachráněn. Patří se dodat, že hlasování bylo velmi těsné. K potřebným 376 hlasům, tedy nutné absolutní většině, chyběly pouze tři hlasy.

Döner kebab - Druhy kebabu

Döner kebab

O co vlastně šlo?

Bohužel sedmou velmoc nenapadlo oslovit odborníky na slovo vzaté (ano tušíte správně, nás kebabárenské inspektory), aby jim poskytli fundované vyjádření k této kebabárenské pseudoaféře. O co vlasně šlo? Ještě než kebabář začne ze štangle nožem odkrajovat plátky masa, je maso do kebabárny dodáno jako hluboce zamrazený polotovar. Tento polotovar obsahuje mimo masa ještě několik přísad a jednou z nich je fosfát. Proč se ale do kebabu přidává fosfát? Jeho funkce spočívá ve schopnosti vázat v mase vodu a také mu dodat při tepelném zpracování chuť a šťavnatost.

Štangle masa - Fosfáty v kebabu

Štangle masa

Jelikož pro hluboce zamražené maso neexistuje jednotná evropská legislativa, dělá si každá země, co uzná za vhodné. Například v Německu, kde se během dne prodá cca 500 tun kebabu, v zemi, která je známá silnou ochranou spotřebitele, je používání fosfátů povolené, oproti tomu u nás nebo v Řecku není používání fosfátů v zamraženém mase povolené. Evropská komise chtěla zacelit tuto mezeru v zákonech a vyslovila se pro to, aby se fosfáty v hluboce zmraženém mase směly používat.

Kdo za koho kope

Evropský parlament

Evropský parlament

Proti schválení se v jednotném šiku napříč kontinentem postavila levice a zelení. Oba tábory se odvolávaly na možná zdravotní rizika spojená s fosfáty a jejich konzumací. Zdravotní rizika ovšem nikdo dosud neprokázal. Odpůrci chtěli počkat až do výsledků studie, která by potvrdila jejich nezávadnost. Její výsledky by byly ovšem známy až na konci příštího roku. Co by si do té doby měl milovník kebabu nebo provozovatel kebabárny počít, jsme se bohužel od odpůrců nikde nedočetli.

Zajímalo by nás, jak by levice a zelení postupovali, pokud by zákaz fosfátů prohlasovali a toto maso by se nemohlo v kebárnách používat. V Německu by došlo k nefalšovanému kebabovému black outu. Protože prakticky všechny kebabárny v Německu používají maso obsahující fosfáty, musely by zavřít nebo ze dne na den se přešaltovat na jinou obchodní činnost. Samozřejmě druhý den by se tito kebabáři hlásili na úřadech práce. Podle odhadů kebabový průmysl zaměstnává 200 tisíc lidí. Jen si to představte… O dopadu na německou makroekonomiku nemluvě.

Kebabář

Paradoxním na veškerém dění ohledně kebabu je autor podnětu. Kupodivu to není Brusel, ale samotná Česká republika. Tuto skutečnost potvrdil ředitel státní veterinární správy Zbyněk Semerád: „Podnětem pro řešení fosfátů je asi Česká republika, protože my jsme v roce 2015 zařali kontrolovat stravovací zařízení a na výrobky jsme se začali dívat stejně jako na jiné produkty živočišného původu. Takže ten podnět šel z České republiky, protože kebab není uveden na seznamu polotovarů, kde se polyfosfáty mohou použávat.“ Zdroj zde.

Vo co komu de?

Pavel Poc (ČSSD) a Kateřina Konečná (KSČM)

Pavel Poc (ČSSD) a Kateřina Konečná (KSČM)

Podle europoslance Pavla Poce (ČSSD) „výjimku můžete udělit jen tehdy, pokud na základě vědeckých důkazů ta látka nepředstavuje ohrožení spotřebitele. A ty důkazy zatím nemáme“ (zdroj zde). Dodáváme, že Kateřina Konečná (KSČM) hlasovala stejně jako její levicový kolega, tedy pro zákaz fosfátů.

Kebab

My se ptáme pana Poce, jestli by nebylo logičtější požadovat zákaz fosfátů v situaci, kdy budou důkazy o jeho potenciálním ohrožení spotřebitele než naopak? Proč oba výše zmínění poslanci nebojují proti zákazu prodeje tabáku, alkoholu, sladkostí nebo bůčku, jež prokazatelně představující ohrožení spotřebitele? Zde dodáme, že fosfát je přídáván i do slazených nápojů či cukrovinek. Až potkáte pana Poce nebo  paní Konečnou, pozvěte je prosím na kebab a zeptejte se jich, kolik znají lidí, jimž konzumace kababu způsobila zdravotní potíže.

Navzdory této eurohujerské snaze být papežštější než papež si můžeme i nadále pochutnávat na kebabu, ovšem důrazně varujeme všechny podobné eurohujery a trotly jako Poce nebo Konečnou, aby nám na kebab nesahali!!!