Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Teplice a teplické kebabárny jsme na našem webu zatím neprávem přehlíželi. Přitom lze toto lázeňské město bez nadsázky označit jako kebabovou metropoli, s trochou představivosti možná i jako hlavní město českého kebabu. Už v době, kdy v ostatních městech malebné severočeské uhelné pánve figuroval v nabídce rychlých občerstvení tak maximálně párek v rohlíku či ruská zmrzlina, bylo na zdejší kebabové scéně opravdu z čeho vybírat.

V Teplicích se také dlouho pyšnili nejspíš celorepublikovým unikátem: Kebabárnou přímo uvnitř diskotéky. Při klasickém nočním výletu na kebab jste tak nemuseli stát frontu potupně někde u okénka venku na mrazu, ale v teple a suchu jste mohli při čekání na pochutinu podupávat do rytmu Pump it Up od Danzela. Bohužel už je tento nejgeniálnější nápad v dějinách rychlého občerstvení dalekou minulostí a vlahou vzpomínkou v duších pamětníků.

Nyní se však již zamáčkněme slzu a přesuňme se do Mekky teplického kebabu, na trnovanskou Masarykovu třídu, do Kebap hausu Hollywood.

Tato kebabárna, ač exteriér vyvolává asociace typu Mlčení jehňátek, Hostel, sídliště Luník IX a podobně, disponuje opravdu moc pěkným interiérem a širokou nabídkou pochutin. Málo kde jsem viděl v kebabárně tak vypulírováno a čisto v kombinaci s moderně vypadajícím mobiliářem. Ve výlohách jsou dokonce živé rybky v akváriích. Doporučuji je však nekrmit, a to ani dönerem, ani dürümem, pokud nechcete být majitelem vyneseni v zubech.

Nabídka je, jak už bylo řečeno výše, poměrně široká, objednat můžete jak klasiku döner a dürüm ve verzích mini – normal – super, tak i pizzu nebo pide. Naražené jsou tu dokonce tři štangle masa, kuřecí, krůtí a telecí, což se úplně často nevidí.

Cenová hladina je docela vysoká, 130 za dürüm je dost nejen na Teplice, ale i na centrum Prahy. Nechci nikomu křivdit, asi to byla cena za dürüm ve verzi maxi, ale i tak to není žádná láce.

K testu chuti jsem si vybral döner s krůtím masem a bylinkovou zálivkou (zvolit lze i česnekovou či pálivou). Z bylinkové zálivky jsem byl zklamaný, před lety tu obsahovala kopr, což bylo příjemné osvěžení, nyní nikoliv. Krůtí maso mi přijde jako win-win varianta, je mastnější a výraznější, než kuřecí, a zároveň se nejedná o úplnou sekanou, jako v případě telecího. Celková chuť je bez připomínek, tady prostě vědí co dělají a dělají to rychle a dobře. Na závěr kebabu došlo i na tzv.masovou kapsičku. To je věc, kterou u mnoha pražských dönerů postrádám (na vysvětlenou – masová kapsička je ta část kebabu, kdy už máte z 90 procent snědeno a v ruce vám zbyde jen trocha housky a obří nálož masa). Kebab je zálivkou prolitý nadvakrát, což je poznat a já to jen kvituji.

Hollywood Kebap Haus, Masarykova tř. 84/136, Teplice, 415 01