Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Latest posts by Grylls (see all)

Nedávno jsme recenzovali nově otevřený podnik Kebab House v Bělohorské ulici, dnes jsme si na paškál vzali Kebab House z Bělehradské ulice. Toto neradostné kebabárenské schizma nám vnuklo nápad na založení nadějného start-upu, zaměřeného na pořádání kurzů kreativního pojmenovávání kebabáren. Ne, že by na názvu Kebab House bylo něco špatného, stejně jako kupříkladu na názvu Istanbul dalších minimálně sedmi pražských kebabáren, ale orientaci kebabárenskému recenzentovi rozhodně neulehčí. A přitom názvy typu „U nemluvného turka“ či „Propečené tele“ mají podle nás kromě jisté poetiky i nezpochybnitelný marketingový potenciál.

Ale zpět ke Kebab House Bělehradská. Jedná se o menší kebabárnu s několikama místy na barové sezení. Interiér je vyveden v celkem nehezké žlutozelené kombinaci barev, ale to na funkci nemá vliv. Čistota byla při mé návštěvě naprosto v pořádku, a to jak čistota interiéru, tak čistota dvou obsluhujících kebabmistrů. K recenzi jsem zvolil kebab talíř a dürüm. Za ospalého nedělního odpoledne jsem byl po celou dobu jediným návštěvníkem, i přesto si kebabář mou objednávku poctivě zapsal na papírek, který po celou dobu přípravy hypnotizoval očima, a i přesto objednávku naprosto neomylně pokazil. Z česnekového talíře tak byl talíř pálivý. Za to půjdou rozhodně body dolů, ačkoliv jinak byla obsluha příjemná.

Zeleninou zde trochu šetří, zoufalý pohled kebabáře, přepočítávajícího na dürümu ( dle jeho názoru nejspíš příliš velký) počet malých rajčatových kostiček mě vysloveně pobavil. Zelenina však byla čerstvá a chutná, což nebývá pravidlem.

Zálivky jsou v nabídce čtyři, klasická kombinace jogurt, česnek, kari, pálivá. Česneková byla vysloveně zklamáním, postrádala jakýkoliv říz. Naopak pálivá omáčka se opravdu povedla, a ve větším množství by nejspíš uspokojila i milovníky (slovy kolegy Ralfíka) „džihádu v hubě“.  Kebabář se nebál kydnout zálivky relativně hodně, takže malé plus, zde se bussiness speakem řečeno „kosty nekatují.“

Maso se na rožni točilo kuřecí a telecí, tudíž naprostý standard. Chuťově maso nijak nevybočovalo z obvyklého prefabrikovaného původu. Porce (jak masa, tak celková) nepůsobila vůbec špatně, nebál bych se jí dokonce popsat jako nadprůměrnou. Zato porce sýra (ten je u dürümu i talíře podáván v základu) byla hodně minimalistická, takže sýr téměř není cítit.

Celková chuť kebabu mě neurazila, jedná se o takovou  lehce nadprůměrnou klasiku, která dobře poslouží ve všední den, ale pokud jste zrovna ve sváteční náladě a chcete něco kebabově speciálního, zde asi úplně nepochodíte.

V Kebab House Bělehradská je při čekání na zpracování vaší pochutiny možno zakoupit i orientální sladkosti, což je ovšem kratochvíle, které jsem se během mé návštěvy nevěnoval, tudíž nemohu sloužit s recenzí. Zkuste sami při vlastní návštěvě.

Kebab House, Bělehradská 69, Praha – Vinohrady