Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Latest posts by Grylls (see all)

Pro další recenzi z matičky stověžaté jsem si vybral kebab okénko na nejfrekventovanější spojnici mezi Václavákem a Vinohrady, tedy v podchodu pod magistrálou mezi Muzeem a zastávkou tramvaje č. 11.

Okénko by mohlo těžit z obrovského množství potenciálních zákazníků, neboť v podchodu projde víc lidí, než projede po silnici nad ním, a to už je co říct, ale…

K recenzi jsem zvolil již tradičně nedělní odpoledne, čas, který každou kebabárnu prověří. V ospalé atmosféře, dávno po shonu páteční a sobotní noci a daleko do pondělního oběda se totiž nejlépe pozná, zda má kebabář sklon k flákání a odbývání objednávek, nebo to s kebabařinou myslí vážně.

Objednání proběhlo bez problémů, obsluha rozuměla, dokonce nás počastovala úsměvem, což nebývá v Čechách úplná samozřejmost. V tuto chvíli bych se rád usadil a pozoroval přípravu kebabu, bohužel se ale jedná opravdu jen o okénko, takže si člověk postojí. Přes sklo jsem alespoň vyhodnotil, že interiér je čistý a kebabář v rámci možností upravený.

Mé oko si ale bohužel všimlo i méně příjemných věcí. Škála zeleniny směřující do kebabu rozhodně nebyla pestrá a především – místo toho, aby kebabář okrájel maso z nádherně propečené štangle na grilu, sundal pokličku z hrnce a flákl tam maso skrojené z grilu už před nějakou dobou. Tohle redakce našeho webu opravdu nesnáší.

No a jak tedy naservírovaný kebab chutnal? Přátelé, špatně. Maso bylo totálně studené, a to je věc, která Vám požitek z kebabu zaručeně zkazí sama o sobě. Jenže to nebylo všechno. V kebabu už dál kromě zálivky byla jen mrkev a bílé a červené zelí. Tahle chudá kombinace zelí-maso-zelí mi připomněla prvopočátky kebabu v Ústí, kde Ukrajinka Tamara před 15 lety servírovala z karavanu podobnou dobrotu. Pokud tuhle referenci nechápete, což je vzhledem k jejímu stáří a lokálnosti zcela pochopitelné, vězte, že to nebylo nic, co bych si chtěl připomínat v roce 2016 v centru Prahy.

Obrovská porce masa (a zelí) už to zachránit nemohla. V nabídce bylo v den recenze pouze kuřecí maso, přitom přes týden se na grilu točí i hovězí, škoda. Jinak tu mají ještě v celku zajímavý sortiment, prodávají i Fornetti a různé typy kávy. Můžete si tedy dopřát vícechodovou večeři ve složení döner-jahodová taštička-double latté machiatto, to je asi celkem unikát.

Kebab okénko pod magistrálou

Legerova 57/75, Praha