Emperor

Emperor

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Podobně jako ostatní, získal své první životní zkušenosti a zároveň lásku na celý život kolem třetí hodiny ráno po větším než malém množství alkoholu. Měl několikaměsíční zkušenost s pobytem v západní Osmanské říši (čti Německo), kde ochutnal mnoho druhů kebabů. Tato pochutina zde byla doslova na každém rohu. Padaly na něj a do něj ze shora, zboku a občas se zdálo, že i ze spodu (to když znaven spadl na postel a kebab si vychutnal v leže). Záliba v kebabech mu zůstala, i když se zapojil coby bílý límeček či rolák do pracovního procesu v hlavním městě Böhmen. Vzhledem k dlouholeté pěstitelské zálibě v chilli papričkách preferuje spíše pálivější omáčku a jelikož se bojí upírů, nepohrdne ani česnekovou omáčkou. Jako patriot vše zapijí pivem.
Emperor

Představte si, že strávíte celý den v Národní galerii jen o čokoládičkách zastrkaných po kapsách. Zde jste občas značně vyvedeni z míry z toho, co lze ještě považovat za moderní umění (viz foto).

Národní galerie, prej umění

Národní galerie, prej umění

Zde vsuvka: Národní galerie je ale výborné místo, kam by čas od času měl zajít každý, protože mimo rádoby moderního umění typu, že „když se tam vydělám do rohu, budu asi slavnej„, se zde objevuje celá řada skutečně nádherných děl jak původem z České republiky, tak ze zahraničí. Někteří umělci by se ale měli poučit ze slavného citátu Davida Listera z Červeného trpaslíka: “Nebudeš slavnej, protože umíš hovno” a na své varianty umění raději rezignovat.

No, ale zpět k našemu příběhu – po prohlídce, kdy máte hlad jako tygr a snědl byste prase i s rohama, se vydáváte do dosud neprobádaných kebabových končin v Dejvicích, kousek od stanice tramvaje Zelená. Já a moje ještě hladovější (a tudíž nevrlá) společnost jsme vystoupili už na Hradčanské, a jelikož všechny potkavší kebabárny již byly buď zrecenzované (tahletahle), nebo zavřené, tak to byla vskutku epesní procházka. Jak jsme se však přibližovali k cíli, tak na nás už z dálky svítil neon podniku Kebab Star & Pizza Dejvice. Připadal jsem si jak ve filmu Světáci a v tamní písni: “když kebab do noci zazáří neonem, není mi pomoci, já slyším, pojď honem” nebo tak nějak to tam bylo. V každém případě bylo otevřeno a my hladoví jak vlci se vrhli dovnitř a jali se ochutnávat.

Zde bych ještě rád rozvinul myšlenku, která na první pohled s kebabem možná nesouvisí, ale ruku na kebab, kdo z vás občas po kebabu nedostane chuť na sladkou tečku? No, a jsme u (vědecky potvrzené) teorie tzv. dezertního žaludku. Ten se nachází v břišní dutině většiny z nás, a i když je hlavní žaludek už zcela plný, například kebabem, tak dezertní žaludek je stále prázdný a není problém do něj vecpat větší než malé množství dortů. Píši to zde proto, že přesně to se v onen vlahý pozdně zimní večer stalo a po kebabu a dortu a návratu domů jsem jen spokojeně upadnul do postele a nechal si zdát o létajících kobercích a zemi za sedmero kebaby.

Co nabízí

Kebab Star & Pizza Dejvice nabízí klasiku döner, dürüm i s falafelem a hranolkami, nějaké ty saláty a v posledním a zcela zanedbatelném případě i pizzu. Zrecenzovali jsme i jeho kolegy Kebab Star na Národní tříděKebab Star u Bílé Labutě. Že by kebabová franšíza?

Interiér

Moje nejoblíbenější barva je červená, takže tímhle u mě kebabárna vždy zaboduje. Čím už zapůsobí méně, je, že se uvnitř nacházejí jen tři stolky A to to to to je vše, přátelé! Tády dády dády dá dá dadá dá. Rozhodně by mohli mít vnitřek lépe uspořádaný a ne mít u lednice asi 300 plastových lahví s ledovým čajem. I za barem to vypadalo trochu chaoticky, leč vcelku čistě.

Kvalita služeb

Začněme popořádku – maso měli ve variantně telecí a, pozor, vepřové, které jsme se rozhodli ochutnat, a již po několikáté, kdy jsem vepřovou variantu ochutnal, jsem byl nadšen. S povděkem kvituji, že mistr kebabář vše čerstvě nakrájel, většího množství masa se nebál – inu, zelenina je teď drahá. Maso přitom výborně okořenil. Chuťově maso rozhodně nadprůměr. Leč nutno podotknout, že jsem měl takový hlad, že bych snědl i polobotku. Dále si na paškál vezmeme zeleninu, zde jsem byl velmi příjemně překvapen neortodoxní olivou uvnitř dürümu a jinak k salátu žádné výhrady. Zálivku jsem měl česnekovou, skutečně po česneku voněla, což také nebývá pravidlem, a pak pálivou. Zde, protože jsem uvyklý na Mordor pálivosti největšího kalibru, jsem byl zklamán. Nepálilo mě to vůbec, což ale neznamená, že pro běžné smrtelníky by to nemuselo být pikantní až příliš. Houska byla dokřupava zapečená a nemám, co bych jí vytknul.

Obsluha

Za barem se nacházeli dva blízkovýchodní kebabáři a před pultem jedna pomocnice původu neznámého. Jelikož jsem měřič lebečních indexů nechal doma, ani jsem po něm nepátral. Trochu se mezi sebou hádali či spolu jen hlučně hovořili a zřejmě se snažili o nějaké sblížení ve třech, až zaženou přítele dotyčné, což jsem vypozoroval z telefonátu, ale také se mohli bavit o úplně jiných věcech a třeba chtěli čistit koberce. Co se přípravy kebabu týče, byli usměvaví a bylo vidět, že to není jejich první kebab v životě. Já už hlady šilhal, takže si to pamatuji jen matně, ale moji objednávku vyřešili, než bys řekl Schummacher. A hlavně množství bylo více než vydatné.

Cena

Na Prahu průměr, možná i lepší podprůměr –  döner 79 Kč, dürüm 89 Kč.

Kebab Star & Pizza Dejvice, Jugoslávských partyzánů 1087/19, Praha