Ralf

Ralf

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Když se v patnácti letech rozhodoval, co dál dělat, otevření si stánku s kebabempro něj byla jasná volba. Vize hlavního kebabáře s několika pikolíky pro něj byla stejně lákavá jako pro jiné děti kariéra fotbalisty, popeláře, zpěvačky nebo modelky. Bohužel zůstalo u přání a nakonec skončil s bílým límečkem v kanceláři, který si občas v rámci pauzy na oběd skočí pro kebab zatímco nostalgicky vzpomíná na svůj neuskutečněný dětský sen a promrhaný talent kebabáře. Preferuje ostřejší kebab, který mu v dutině ústní provede menší džihád, a to v kombinaci s klasickým či zázvorovým pivem. Během víkendu jej v brzkých ranních hodinách můžete potkat v ústeckých kebabárnách. Často navštěvuje kebabárny i u sousedů v Sasku.
Ralf

Latest posts by Ralf (see all)

Zná to asi každý. Vzít si v práci dovolenou nebo náhradní volno kvůli tomu, abyste si oběhali úřady, navštívili lékaře, donesli tohle lejstro na jednu zdravotní pojišťovnu, tamto zas na jinou, a tak nějak pročistili Váš „TO DO LIST“ odškrtáváním položek typu „preventivní prohlídka“ a „pojišťovna potvzení.“ To není dvakrát vhodný den pro obědové vysedávání v restauračních zařízeních. Právě v jeden takový den mi padla do oka kebabárna na Mírovém náměstí situovaná v hotelu Bohemia (tzv. Bohemka). Kebab u Bohemky v Ústí i přespolní jen stěží minou. Nachází se v pravém rohu centrálního náměstí, po cestě vedoucí k vlakovému nádraží, v přízemí jedné z dominant města.

Svého času reprezentativní ústecký hotel byl výjimečný i svou architektonickou hodnotou. Dodnes po městě kolují ze současné perspektivy úsměvné historky, kterak se v útrobách hotelu ještě na sklonku devadesátých let scházely špičky místního podsvětí v barevných oblecích s prvními prototypy mobilních telefonů v příručních kufřících. Po půlstoletí hotel funguje jako ubytovna a po rekonstrukci opláštění připomíná zateplený panelák, symbolizující kýč, český nevkus a reklamní bizár ve své nejčistší esenci.

Ve spodní části Bohemky se nachází přistavěný výklenek zvoucí na grilovaná kuřata, ale především, což nás zajímá nejvíce, na kebab. Kebabárnu je prakticky nemožné přehlédnout díky velkoplošné reklamě Coca-Coly, kterou je výklenek důkladně oblepen, podobně jako vyvinutá blondýna ve fitku napíchanými mastodonty. I mozková kapacita průměrného diváka nekonečného seriálu Ulice dostačuje při pohledu na vývěsní štít s menu k dedukci, že provozovatelem této kebabárny bude místní arménská komunita.

Pokud pracujete v centru města a pro kebab do Bohemky se vydáte během pauzy na oběd, při pohledu na osazenstvo nedalekých laviček a autobusových zastávek, tvořené z větší části nepřizpůsobivými, bezdomovci a narkomany, bude vám Ústí připomínat Mordor plný hemžících se skřetů. Bezprostřední okolí kebabového přílepku k Bohemce je ovšem v rámci možností čisté a bez společnosti, jejíž vonný odér vám zkroutí i palce u nohou. Když stojíte u okénka, můžete si všimnout, že prostor, v němž vám obsluha připravuje vaši oblíbenou kalorickou bombu, je pečlivě uklizený a čistý.

Když jsem se postavil do fronty čítající zhruba 7 lidí, byl jsem smířený s tím, že si počkám. Po chvilce jsem ale přišel na řadu a objednal si gyros lavaš v arménském chlebu za 80,- Kč s mixem kuřecího a hovězího masa. Personál kebabárny je pravděpodobně zvyklý na polední nápor a vše kvapem odsýpá, tak jako na lince v Kruppově továrně. Pokud nejste nuceni zkonzumovat kebab přímo na místě, i přesto, že se u kebabárny nacházejí venkovní stolky, doporučujeme nechat si kebab zabalit a vychutnat si jej v kanceláři či v pohodlí domova. Tak jsem ostatně učinil i já.

Zhruba po deseti minutách jsem dorazil domů a s dychtivostí šestiletého dítěte rozbalujícího vánoční dárky pod stromečkem jsem roztrhal alobal a s chutí jsem se pustil do díla. U okénka jsem si všiml, že slečna s masem rozhodně nešetřila, o čemž jsem se přesvědčil hned na první kousnutí. Maso nebylo podávané z hrnce ani z friťáku. S tímto nešvarem se můžete setkat v mnoha kebabárnách i v Ústí. To ovšem nebyl tento případ. Maso bylo nakrájeno přímo ze štangle, v množství více než dostatečném, chuťově bez jakékoli výtky a proloženo čerstvou svěží zeleninou.

Samotná placka byla ještě po příchodu domů teplá a pěkně křupavá. Abych předešel tomu, že se mi po cestě domů z velké části rozmočí kvůli nasáknutí zálivkou, objednal jsem si jej bez ní (nebude předmětem hodnocení).

Tradičně jsem obsluze zdůraznil, že bych rád „extra pálivé“ a po dlouhé době jsem dostal opravdu pálivý kebab. Nejsem adiktolog a nedokáži objektivně posoudit, do jaké míry byl můj kebab skutečně ostřejší a do jaké míry jsem si ve svých chuťových buňkách pravidelnou konzumací výrazně kořeněných jídel vybudoval jistou rezistenci.  Tedy, to co je pro mě mírně pálivé, by možná pro někoho mohlo představovat stejnou výzvu, jako strčit si do pusy hořící bramboru. S kořeněností kebabu jsem ale byl výjimečně nad míru spokojen. Moje pusa poznala středověk a dokonce se to obešlo bez bandy zfetovaných negrů s letlampou. Poté, co jsem dojedl, utřel si prsty a docvaknul zbytek nealkoholického piva z plechovky, jsem si povolil opasek u kalhot, natáhl se na gauč a po vydatném obědě si dopřál zasloužených dvacet minut spánku.

Nenechte se odradit prvním dojmem při pohledu na kebab pod Bohemkou, který může být všelijaký. Pokud se nacházíte v centru města, mohu tuto kebabárnu jednoznačně doporučit. Za své peníze zde dostanete odpovídající kvalitu. V samotném srdci Ústí nad Labem je Kebab pod Bohemkou nejlepší kebabárnou. Díky rychlé obsluze ideální na oběd či svačinku s sebou, když nemáte moc času. 🙂

Kebab u Bohemky

Mírové nám. 2442/6, 400 01 Ústí nad Labem