Ralf

Ralf

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Když se v patnácti letech rozhodoval, co dál dělat, otevření si stánku s kebabempro něj byla jasná volba. Vize hlavního kebabáře s několika pikolíky pro něj byla stejně lákavá jako pro jiné děti kariéra fotbalisty, popeláře, zpěvačky nebo modelky. Bohužel zůstalo u přání a nakonec skončil s bílým límečkem v kanceláři, který si občas v rámci pauzy na oběd skočí pro kebab zatímco nostalgicky vzpomíná na svůj neuskutečněný dětský sen a promrhaný talent kebabáře. Preferuje ostřejší kebab, který mu v dutině ústní provede menší džihád, a to v kombinaci s klasickým či zázvorovým pivem. Během víkendu jej v brzkých ranních hodinách můžete potkat v ústeckých kebabárnách. Často navštěvuje kebabárny i u sousedů v Sasku.
Ralf

Název chomutovské kebabárny Žižkov je poněkud matoucí, neboť pojmenovat kebabárnu po pražské činžovní čtvrti, jejíž název odkazuje na husitského vojevůdce, není zrovna typické pro zařízení, v němž se podává jídlo původem z Turecka. Proto jsem měl chvilku brouka v hlavě, ovšem pokud zbystříte a povšimnete si cedulí s názvy okolních ulic, nemusíte být zrovna Hercuile Poirot, abyste pochopili význam tohoto pojmenování. Takže kebabárna se nachází na Žižkově náměstí, v blízkém okolí se nacházejí ulice s názvy jako Táboritská, kazatele a Husova spolužáka Jakoubka ze Stříbra, reformátora Chelčického a nedaleké Husovo náměsí – Žižkov. Hádanka je pomocí indicií rozluštěna, otočte tygří hlavou jako v pevnosti Boyard a peníze můžou padat z pokladnice otce Fura. 🙂

Protože stará lidová moudrost praví, že není dobré pít na lačný žaludek, navštívil jsem kebabárnu Žižkov s kamarádkou ještě před tím, než nás páteční vír nočního života v Chomutově zavál na místní diskotéku Admirál. Vzhledem k vývoji pátečního večera a následným turbulentním událostem připomínající klip od Prodigy, jež vyústily v návrat domů v sedm hodin ráno, nejsem schopný posoudit, do jaké míry kebab posilnil moji alkoholuvzdornost nebo naopak vydráždil moji nezřízenou touhu zabíjet ethanolem šedé buňky mozkové, každopádně díky svým kebabárenským superschopnostem vím naprosto přesně jak kebab chutnal, jak vypadal a i  jakou měl vůni, a proto vám přináším tuto recenzi.

Při vstupu do kebabárny mě mile překvapil na zařízení tohoto druhu vkusně zařízený interiér. Ruku na srdce, do kebabárny člověk většinou nechodí na romantické večeře dobývat srdce princezen nebo žádat svoji drahou polovičku o ruku. Ne, že bych o tom zde uvažoval, jen vždy ocením, když výzdobu kebabárny netvoří všudypřítomné reklamní poutače Coca-Coly a různá pouťová blikátka a podobné serepetičky, které Vám mohou způsobit epileptické záchvaty. Vždy jsem vděčný, když mě kebabárna ušetří podobného kulturního zážitku. Vnitřek kebabárny byl čistý, uklizený a za pultem u grilovacích rožňů jakbysmet. Čerstvá zelenina pečlivě vyskládaná ve fochách za skleněným pultem v kombinaci s vůní masa otáčejícího se na rožni ve mně vyvolala zároveň důvěru i velká očekávání.

Dürüm z kebabu Žižkov v Chomutově evidentně chutnal

Dürüm evidentně chutnal

Jelikož všechna místa u stolů byla obsazena dříve příchozími, kteří si vychutnávali svůj döner, a tak jsme se usadili přímo na „baru“. Ihned jsme byli obslouženi a objednali jsme si dürümdöner. Cenová hladina je v této kebabárně na Ústecký kraj relativně vyšší (dürüm 90,- Kč a klasický döner za 75,-Kč). Zatímco se připravovala naše večerní krmě, sledoval jsem, jak přímo přede mnou na druhé straně barového pultu jeden ze zaměstnanců kebabárny umně dělal těsto na pizzu.

Než by člověk řekl Komotau, měl jsem před sebou na talíři pěkně naditou housku. Jak vidíte na fotkách, vypadala přesně tak, jako kdybyste rozevřeli dokořán ústa žabákovi Kermitovi ze seriálu Sezame otevři se a pokusili se ho udávit nestoudným množstvím masa, po němž by kanula bylinková zálivka. Na malý nepatrný okamžik jsem oněměl úžasem, když jsem spatřil, že mám před sebou kapsu plnou masa, zelenina totiž nebyla vidět a ukrývala se kdesi pod lavinou odřezků masa.

Nebyl důvod otálet, čekat na Godota nebo až zahřmí, a tak jsem vidličkou začal do sebe házet hroudy výtečného masa lehoulince posypaného pálivým kořením. Bylinková zálivka vhodně vyšperkovala chuť již takto lahodného kebabu. Nakonec jsem se až v samotném kornoutu housky dokutal k zelenině, což už byla spíše taková pomyslná třešnička na dortu ukrývající se pod hromadou výtečného masa.

Kebabu se nedalo prakticky nic vytknout. Neměl chybu.

Puchmayerova 1207, Chomutov