Emperor

Emperor

senior kebabárenský inspektor at Kebabárny.cz
Podobně jako ostatní, získal své první životní zkušenosti a zároveň lásku na celý život kolem třetí hodiny ráno po větším než malém množství alkoholu. Měl několikaměsíční zkušenost s pobytem v západní Osmanské říši (čti Německo), kde ochutnal mnoho druhů kebabů. Tato pochutina zde byla doslova na každém rohu. Padaly na něj a do něj ze shora, zboku a občas se zdálo, že i ze spodu (to když znaven spadl na postel a kebab si vychutnal v leže). Záliba v kebabech mu zůstala, i když se zapojil coby bílý límeček či rolák do pracovního procesu v hlavním městě Böhmen. Vzhledem k dlouholeté pěstitelské zálibě v chilli papričkách preferuje spíše pálivější omáčku a jelikož se bojí upírů, nepohrdne ani česnekovou omáčkou. Jako patriot vše zapijí pivem.
Emperor

Ostrava má ve Stodolní ulici více než jednu kebaboidní provozovnu. Druhého dne jsem se tedy vydal se svým doprovodem do Marhaba Kebab ke konci Stodolní ulice. Stejně je neuvěřitelné, že nasednete v Praze na vlak, za nějaké tři hodinky jste v Ostravě a můžete do sebe házet třeba jedno pivo za druhým. Geniální nápad to byl vytvořit ulici plnou hospod (tak geniální, že se k ní České dráhy rozhodly dodělat i novou zastávku). Ale abych nepředbíhal, opět zajímavost pro turisty. Hned kousek od Ostravy se začínají majestátně zdvihat Beskydy a kdo má rád přírodu, pro toho je výlet například na Radhošť (viz fotografie Radegasta) nebo na Lysou horu takřka povinností. Tudíž po výletě do těchto končin a po poznávání Beskyd jsem se ocitl opět v centru Ostravy, hladov a takřka střízliv. Zvláště toho druhého se však na Stodolní nedočkáte. Já zde byl opět už kolem osmé hodiny večerní, a tudíž skoro první. Přesto se vůně kebabu linula v okolí Marhaba Kebab báječně.

Co nabízí

Už dle názvů je patrné, že tady jsme správně. Žádné tortilly a křupavé housky, ale pěkně dürüm a döner. Dokonce nabízí i s falafelem, ale neochutnal jsem. Potřeboval jsem maso. To měli hovězí a kuřecí, s čímž jsem byl plně spokojen. Dále nabízí celou řadu blízkovýchodních specialit, viz menu a záběry pultu.

zeleninky-a-zalivky

Interiér

Hezký a čistý a decentně vyzdobený. Na zdi se skví noční Istanbul a provozovna působí až skoro restauračním dojmem. Nemám co vytknout. Působí nenuceně, nepřeplácaně, autentičností až jako v mateřské zemi kebabu. Navíc i zvenčí je laděn do modré a nikoliv do klasické červené barvy. Opět neortodoxní a chválím. Nikde jsem žádný bordel nezaznamenal.

Kvalita služeb

No nebudu vás dlouho napínat. Tady za mě palec nahoru. Začnu tím hlavním, a tedy masem. Bylo přede mnou začerstva ze stojanu nakrájeno přesně tak, jak si přestavuji každý den ve svých kebabových, takřka vlhkých, snech. Chuťově bylo dobré, není co vytknout. Hovoříme tedy o kuřecí variantě. Stejně pochválit musím i zeleninu uvnitř, která působila čerstvě a fantasticky ladila s masem a bylinkovou omáčkou, které dominoval kopr. Toto vše doplňovala křupavá dürüm placka.

Obsluha

Kebabmistr byl příjemný, rozhodně profesionál, který věděl, zač je toho kebab. Správně se zeptal, zda chci dovnitř cibuli a prostě mu to šlo od ruky. Všemu rozuměl, patrně to byl Turek, ale kebab do ohně bych za to nedal. Na druhou stranu proč by jinak přes celou zeď byl Istanbul, že jo.

Cena

Velmi příjemné překvapení na Stodolní ulici. Dürüm za 80 Kč a döner za 70 Kč. A žádná malá porce to nebyla. Na najedení to bohatě stačí. Doporučený postup: kebab, opodál pět piv a další kolo kebabu. Ostrava se tak stane rájem na zemi.

Celkové hodnocení

Pokud máte rádi kebab a poputujete skrze Ostravu, určitě si sem zajděte a pochutnáte si. Navíc cena je velmi příznivá a porce obstojná. Prostě fajné.

Marhaba Kebab, Stodolní 21, Ostrava