Adana kebabdlouhé, ručně mleté jehněčí maso maso  napíchnuté na široké železné jehle. Více zde.

Amba – sladkokyselá omáčka z manga

Döner Kebab – klasický kebab podávaný v chlebu, jehož základem většinou bývá  hovězí nebo jehněčí maso. Je možné použít i maso kuřecí nebo krůtí, ale rozhodně se u kebabu nemůžeme setkat s vepřovým masem. Více zde.

Dürüm kebab – kebab v rolce či chlebové placce „Yufka“ nebo „Lavash, do níž jsou zabaleny ingredience tradičního döner kebabu. Více zde.

Falafel – smažené kuličky z bobů nebo z cizrny

Fattoush – salát z různých druhů zeleniny a kousků opečeného pita chleba

Gyros – řecká variance na turecký kebab. Řekové gyros připravují především z vepřového masa. Více zde.

Halal maso – pro muslimy povolené maso ze zvířete, které bylo usmrceno rituální porážkou zvanou dhabíha (ذبيحة). Při porážce by zvíře mělo být položeno na zem směrem ke Kábě a zabito podříznutím hrdla jedním tahem nože, při kterém dojde k přetnutí tepny, jež zásobuje mozek krví.

Hummus – cizrnová pomazánka

İskender kebab grilované maso s jogurtem a rozpuštěným máslem do chlebových placek. Pochází z Bursy a je pojmenován po svém vynálezci. Více zde.

Kebabárna – prodejna kebabu

Pita – pšeničný chléb ve tvaru placky připrvovaný z mouky a kvasnic

Šauarma – blízkovýchodní porkm, jenž se připravuje na rotačním grilu. Více zde.

Šiš kebab – turecký pokrm podobný klasickým českým špízům

Şıraturecký nealkoholický nápoj vyrobený z mírně zkvašeného hroznového džusu. Chutná sladce vzhledem k vysokému obsahu fruktózy. Většinou se podává s İskender kebabem.

Tabbouleh – bylinkový salát, jehož základ tvoří tři suroviny: bulgur, rajčata a hladkolistá petrželka. Často se přidává ještě  máta, olivový olej, citron a případně trocha koření jako je skořice, pepř a nové koření

Tahini – mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli

Tzatziki – řecká omáčka z jogurtu, strouhané okurky, česneku a koření