Grylls

Senior inspektor kebabárenKebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

V rámci naší nikdy nekončící kebabové mise jsme se vypravili do pražských Holešovic, kde se podle informací získaných od našeho dobrého kamaráda jménem  Google Mapy na Ortenově náměstí nachází velmi oblíbený kebabový podnik s názvem Express Kebab.

Po pozření zkušebního vzorku se teď s plným břuchem mohu pustit do recenze. Začneme klasicky – interiér, obsluha. Vnitřek Express Kebabu je maličký, ale pár míst na sezení se najde, ať už ve výloze, nebo u baru. Kebabárna bohužel působí dost zašlým dojmem. Když si kolega chtěl sednout na jednu ze dvou barových stoliček, bylo mu obsluhou taktně naznačeno, že židle nežidluje. Vymalování by taky nebylo od věci.

Obsluha úplně v pohodě, ne že by se chlapi chtěli nějak kamarádit, ale velmi slušně a bez potíží vyslechli naše objednávky a taky je bez pokažení připravili. Proč ale v kebabárně o rozloze šesti metrů čtverečních operuje pět kebabářů, to je mi záhadou. Že by po vzoru fakultních nemocnic a jejich praxí mediků i v kebabárnách probíhala praxe mladých adeptů kebabového řemesla?

Obří počet kebabmistrů měl nečekaně negativní dopad na naše kebaby. Jak těch pracantů bylo za pultem tolik, tak aby nikdo z nich nevypadal, že nic nedělá, krájeli a grilovali maso do zásoby. A to s takovou vervou, že i kdyby do kebabárny vpadla plná tramvaj hokejových chuligánů, co tři hodiny s prázdným žaludkem mrzli v blízkém hledišti HC Sparta, pořád by zbylo dost předkrájeného, v hrnci uloženého masa pro půlku Holešovic.

Čímž se dostávám ke kebabu. Maso bylo nepřekvapivě studenějšího charakteru, bodejť by ne, když bylo z hrnce, ale abych byl spravedlivý, chutnalo dobře. S kolegou jsme zvolili pouze kuřecí maso, to pro pravidelné čtenáře našich stránek asi není překvapením. O sekanou ze sóje eufemisticky označovanou jako telecí maso dlouhodobě nemáme zájem.

Zeleninová část kebabu úplně bohatá nebyla. Co si budeme povídat, skládala se z devadesáti procent ze zelí a salátu. Jak je vidět z fotek, kebabáři v Express Kebabu mají na ponku připravené dvě hromady zelí a hromadu salátu, lehce zakamuflovanou jedním nakrájeným rajčetem a půlkou okurky, takže se vlastně tomu složení zeleniny v mém kebabu nejde moc divit.  Přesně kopíruje zeleninové rozložení sil v kebabárně. Poručil jsem si do kebabu i cibuli a dobře jsem udělal.

Celková chuť kebabu byla hodně povedená, až mě to zaskočilo, skoro slzičky do očí vehnalo! Velmi solidně vyladěná česneková zálivka, dostatečné množství balkánského sýra, luxusní nálož masa a navrchu kebabu lehká čepička z dvou druhů cibule. Co chtít víc?

V Express Kebabu dělají takový ten poctivý maloměstský (což je celkem cool, v Praze) kebab, který chcete jíst po pár pivech v hospodě naproti a kvůli kterému slintáte, už když ta pivka v platíte.

Když k tomu připočtu zlatý hřeb téhle kebabárny, kterým je cena, začíná se nám tu rýsovat hodně pěkné závěrečné hodnocení. Döner nám v Express Kebabu totiž stojí, věřte nevěřte, 65 korun! Dürüm pak přijde na osm pětek. Já testoval döner ve verzi maxi, která slibovala mega nálož masa a koštovala devadesát korunek, takže za ten 65ti korunový döner ruku do ohně nedám, ale i tak jsou cenové relace tohoto holešovického kebabu jak z jiné dekády.

Nebyl bych to já, abych si ještě trochu nezašťoural. Kebabář mi do kebabu dal nejprve omáčku a sypké pálivé koření, pak zeleninu a pak teprve maso. To zapříčinilo, že kebabu chyběla pověstná kapsička (jestli nevíte, co to je, utíkejte do našeho kebabového slovníku) a byl jsem tak ochuzen o slastný masově chlebový finiš.

Celkově bych Express Kebab Ortenovo náměstí označil tak nějak romanticky jako nevybroušený diamant. No, ne úplně diamant, spíš český granát (s ukrajinskou obsluhou). Prostě, abych se do toho nezamotal: Kebab dělaj překvapivě dobrej a za perfektní peníze. Kdyby maso nebylo z hrnce, trochu víc si vyhráli s naskládáním ingrediencí do housky a interiér nestál za starou belu, byla by výsledná známka ještě o něco lichotivější.

Express Kebab,  Ortenovo náměstí, Praha – Holešovice

Hodnocení kebabárny
  • 5/10
    Prostředí a čistota - 5/10
  • 8/10
    Obsluha - 8/10
  • 10/10
    Cena - 10/10
  • 7/10
    Maso - 7/10
  • 7/10
    Zálivka - 7/10
  • 7/10
    Houska - 7/10
  • 6/10
    Zelenina - 6/10
  • 9/10
    Chuť - 9/10
7.4/10

Celkové shrnutí

Kdyby maso nebylo z hrnce, trochu víc si vyhráli s naskládáním ingrediencí do housky a interiér nestál za starou belu, byla by výsledná známka ještě o něco lichotivější.

Zapisuji vaše hodnocení...
Hodnocení návštěvníků
6.67/10 (3 hlasů)