Kebab Flora, Praha

Ralf

Nebudu zapírat a rovnou se přiznám, že do recenzování kebabárny na metru Flora se mi zrovna dvakrát moc nechtělo. Když už vaším trávicím traktem projde skoro metrák kebabů, chtě nechtě nasbíráte i nějaké ty ne příliš pozitivní zkušenosti. Zároveň s tím si zformujete i jisté obecné předsudky o tom, jak vypadá kebabárna, jíž se příště vyhnete stejným obloukem jako španělské inkvizici. Do tohoto schématu mi zapadal i Kebab Flora nacházející se přímo na stejnojmenné zástávce metra. Kebabárna totiž na první pohled nevypadá, že by se zde podávaly exkluzivní kebabové pochutiny. Ani prostředí u vstupu do stanice metra ve mně nevyvolávalo zrovna chuť se zde zastavit a dát si něco k jídlu. 

Jednoho dne ovšem nebylo zbytí, a tak jsem se vydal pro večerní hodokvas právě sem. Podvečerní vonný koktejl na Floře namíchaný z odérů linoucích se z metra, projíždějících aut a upocených kravaťáků brutálně rozřezávala omamná vůně grilujícího se kebabu. Zdroj vůně byste mohli vystopovat i ze vzdálenosti několika stovek metrů. Když jsem po čichu doklusal k okénku kebabárny, slintal jsem jak uřícený bernardýn.

Chvilku jsem se nemohl rozhodnout, zda-li si objednám klasický kebab v housce, nebo dürüm. Ze Sophiiny volby po chvilce usilovného a bolestivého přemýšlení vzešel dürüm, pochopitelně velmi pálivý a na Prahu za solidní kilíčko. Velmi příjemně překvapila právě cena. Standardně si člověk oproti kuřecímu masu za hovězí maso připlatí nějakou tu kačku, ale uvedená cena na vývěsní tabuli platí pro obě varianty. 

Kebabář se mě optal, zda-li si přeji kuřecí, nebo hovězí maso. Dotaz mě mírně zaskočil, protože jsem nečekal, že by zde nabízeli i hovězí maso, protože na vývěsní tabuli s meníčkem nic takového není uvedeno. Nevadí, prubnul jsem tedy hovězí variantu. Kebabáře jsem se zeptal, jestli si dělají vlastní hovězí. Nadšeně pokýval hlavou.

Druhý kebabář hbitě přiskočil ke dveřím a jal se mi nadšeně ukazovat kýbl s naloženým kuřecím masem, které se zrovna chystal vrstvit na jeden z grilů. V ten okamžik se někde v koutku mojí duše zažehla jiskřička naděje, že by to nemusel být zas tak špatný podnik. Rodící se nadšení jsem se snažil udusit již v počátcích, abych za 15 minut nebyl zase zklamaný.

Kromě toho si sami vyrábějí i několik druhů zálivek. Za zmínku stojí velmi pálivá, kterou jsem na vlastní jazyk vyzkoušel a nebo i sezamová. S tou jsem se setkal prvně. Obsluha kebabu na Floře jinak působí velmi milým dojmem. Tady není co vytknout. Právě naopak.

Během přípravy kebabu jsem po očku zkoumal zázemí kebabárny. Co vám budu povídat, myslím si, že u mojí paní vychovatelky ze školy v přírodě by kebabáři v rámci bodovaného hodnocení pokojů zrovna neuspěli, ale nu což, už Bismarck říkal, že lidé budou lépe spát, když nebudou vědět, jak se pro ně vyrábí klobásy a politika. Místo klobás si dosaďte kebab, aneb co oči nevidí, to žaludek nebolí. Všiml jsem si ale také, že personál vzorně dodržuje veškerá hygienická proticovidová opatření a je vybavený rukavicemi, rouškou, ale i dezinfekcí nebo dezinfekčním mýdlem. Za to zasluhuje pochvalu před nastoupenou jednotkou.

Konečně jsem dostal objednávku a vyrazil se domů najíst. Hned při prvním kousnutí jsem musel vychválit vláčnou horkou placku, která byla naprosto dokonalá. Pokud se jedná o zeleninu, oceňuji nakládanou okurku v již tradičním zeleninovém mixu – rajče, salát, cibule… No, však to znáte. Exkluzivní záležitostí na celém dürümu se stalo pochopitelně hovězí maso. Musím uznat, že v tuzemských luzích a hájích jsem se, co se týče kebabu s ničím takovým nesetkal.

Budoucí bejvalé také chutná!

Hovězí maso opravdu chutnalo (a asi i bylo) jako hovězí. Žádná sesekaná a namixovaná štangle masa bez jakékoli chuti a barvy. Zde mi v puse hrála Beethovenova Óda na radost. Každým skousnutím masa se sousto rozložilo na nespočet malých kousků a samo se rozplývalo na jazyku. Vynikající chuť masa doplňovala lahodná pálivá omáčka.

Po snědeném dürümu jsem musel jsem významně korigovat svoje mínění o kebabárně. Popravdě jsem očekával ARO-kebab poskládaný z nejlevnějších surovin z Makra, ale o to větší bylo moje překvapení, když na umaštěném nároží dostanete za velmi přívětivou cenu naprosto nečekaně dokonalej kebab. Na obsluze bylo vidět, že do toho dávají srdíčko, což můžete otestovat na vlastní chuťové buňky.

Tak šel čas… aneb „P“ jako pálivý

Edit: Když jsem byl pro tuto recenzi nafotit kebabárnu i ve dne, neodolal jsem a rovnou si s sebou vzal oběd – malý kebab talíř za rovnou stokorunu. Jako dezert jsem si k němu přikoupil baklawu. Co vám budu povídat. Byl jsem opět nadmíru spokojený a ta a dokonalá sladká tečka? Zdejší baklavu zkrátka musíte vyzkoušet!

„malý“ kebab talíř

Kebab Flora, Jičínská 2348, 130 00 Praha – Vinohrady

Hodnocení kebabárny
  • 7/10
    Prostředí a čistota - 7/10
  • 10/10
    Obsluha - 10/10
  • 8/10
    Cena - 8/10
  • 8/10
    Maso - 8/10
  • 9/10
    Zálivka - 9/10
  • 7/10
    Houska - 7/10
  • 6/10
    Zelenina - 6/10
  • 8/10
    Chuť - 8/10
7.9/10

Celkové shrnutí

Kebab Flóra funguje jako výdejové okénko u vstupu do stanice metra, kde si můžete za příznivé ceny pochutnat na velmi kvalitním kebabu. Štangle masa si kebabárna vyrábí sama a sama si tuní i omáčky. Mohu s klidným srdcem doporučit. 

Sending
Hodnocení čtenářů
6.33/10 (6 hlasů)