Grylls

Grylls

Senior inspektor kebabárenKebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Poslední příspěvky od Grylls (Zobrazit všechny)

Dnešní recenze kebabárny Osman Kebab vznikla tak trochu náhodou. Párkrát jsme se objevili v novinách, takže nám začalo chodit ještě mnohem víc vašich tipů, kam zajít, než dříve. No a mezi těmi tipy se hodně často objevoval Istanbul kebab v Opletalově ulici v Praze, údajně nejstarší česká kebabárna.

S kolegou Emperorem jsme se ujišťovali, že tuhle kebabárnu máme už přeci dávnou zrecenzovanou, jenže ejhle, chybička se vloudila, ještě jsme tam nebyli. Zde je mimochodem trochu vidět, že těch kebabů jsme za dobu existence našich stránek sežrali už tolik, že nám z toho mírně hrabe.

Do Istanbulu jsem se tedy jedno páteční odpoledne vydal. Poté, co jsem vešel do podniku, kde se nacházelo asi osmdesát lidí a celé famílie i s kočárky se rvaly o místo u totálně přecpaných stolů, jsem se ale na místě rozhodl, že Istanbul si budu muset nechat na jindy a začal jsem hledat nějaký jiný kebab v blízkém okolí.

A po padesáti metrech i našel. Osman Kebab vypadá uvnitř dost podobně jako zmiňovaný Istanbul. Jedná se o velmi prostorný podnik se spoustou míst k sezení, umístěný ve sklepním prostoru jednoho z velkých paláců v ulici Politických vězňů. Vchod dovnitř není z ulice, ale z průjezdu, takže na to bacha. Polepy s kebabovou tematikou v oknech ale snad správně nasměrují každého hladového kebabového poutníka.

V nabídce Osman Kebab figuruje velká spousta blízkovýchodních jídel a kebab zde tvoří jen jakýsi doplněk tomu, co bylo ten který den pro strávníky navařeno. Já si objednal jeden döner (zde tedy označený jako gyros), takže je logické, že jsem dostal o dost dražší gyros menu s hranolkami a čerstvým (sic!) ayranem, což pro ty, kterým to nic neříká, je slaný jogurtový nápoj.

Jestli budu obsluze strhávat body za zmatení objednávky, tak jí budu také muset ubrat na hodnocení kvůli chování. Kyselejší ksichty abyste pohledali i v čekárně na kožním. Ale to už jídlo přistálo přede mnou na stole, takže se pojďme věnovat tomu hlavnímu, chuti. Ayran moc nemusím a vzhledem k tomu, že jsem si ho ani neobjednal, u mě tedy opravdu titul miss sympatie nezíská. Hranolky byly úplně v cajku, horké, čerstvě udělané, takže tam žádný problém.

Což už se ale nedá říct o döneru. Začněme houskou. Ta byla totálně nepropečená, příliš tlustá, a bez chuti, prostě brutálně kebab shodila. Pokračovat budu masem. Naši pravidelní čtenáři už asi dokáží odhadnout, co bude nyní následovat. Ano, bude to srdceryvná stížnost na to, že maso přišlo do kebabu z hrnce, totálně studené, a nikoliv pěkně čerstvoučké a horké z grilu. Navíc ho bylo fakt málo.

Zálivky jsem zkusil dvě, pálivou a česnekovou. O česnekové vám toho moc nepovím, jelikož jí v kebabu bylo hrozně málo a vůbec jsem jí pod tunami suché housky necítil. Na druhou stranu pálivá zálivka byla zajímavě pojatá, nešlo o českými kebabáři oblíbenou kombinaci pálivého ARO kečupu z Makra s nějakým sušeným chilli, ale celkem netradiční pastu, která i relativně slušně nakládala, co se pálivosti týče.

Jenže stejně jako jedna květinka jaro nedělá, ani jedna povedená zálivka celý zprasený kebab nezachrání.

Osman Kebab, Politických vězňů 1531/9, Praha