Emperor

Výlety s rodinou musím začít plánovat podle toho, kde jsem ještě nerecenzoval novou kebabárnu. Z tohoto důvodu jsem se vydal do „malebného“ města Kladna, kde jsem v samotném centru objevil pro mě dosud neznámou provozovnu. Jen na začátek bych se zmínil o Kladně, proč vůbec má smysl se tam vydávat, samozřejmě mimo kebabu a Jardy Jágra (kterého tam stejně nepotkáte). No je to takové podivné retro, beta verze Ostravska, řekl bych. Prostě to hornictví v regionu působí na mentalitu obyvatel a já mám tuhle upřímnost a částečný všeuprdelismus celkem rád. Mrkněte třeba v Libušíně na hornický skanzen Mayrau no a pak to jděte zajíst do nějaké z kebabáren ve městě. Mně do oka padla provozovna Saray Kebab.

Otevírací doba

Je už pro ranní ptáčata, co nemohou dospat, i pro studenty, co se o velké přestávce vyplíží oknem ven, aby si mohli již od deváté hodiny ranní nacpat ústa kebabem. Otevřeno pak mají až do půlnoci a o víkendu od 11 do 5 hodin ráno následujícího dne. Neboli mají otevřeno prakticky kdykoliv, a to po pravdě nikdy nevěstí nic dobrého.

Interiér

Je na jednu stranu typicky kebabárenský, prostě pult s výhledem na zeleninu a omáčky, za ním se rožní maso a kmitá obsluha, na druhou stranu je výzdoba před pultem zajímavá, orientální a čistá. Pro pobavení si přečtěte text, patrně úryvek z koránu, který je v blízkosti dveří. Jsou zde dva zrcadlové texty, jeden zřejmě turečtina a druhý čeština, ovšem za použití překladu Google Translator, je to neuvěřitelný slátanina a komedie (což je ostatně korán a jakákoliv další náboženská kniha také…), bohužel jsem omylem fotografii smazal, ale aspoň máte další důvod pro návštěvu této kebabárny. V televizi jim běžela během mé návštěvy nějaká turecká hovadina, ale lepší než záběry Erdogana a jeho počínání v Sýrii.

Samotný pokrm

Objednal jsem si jeden dürüm a jeden döner. Bohužel jsou zde označeni pojmem tortila a sandwich, a já se ptám jako proč? Co je tohle za módu? To jsou jako Češi úplně blbý a nejsou schopni si zapamatovat dva výrazy? Jako vždy začněme masem. V obou případech jsem chtěl kuřecí maso a, světe div se, v neděli cca v půl druhé jsem dostal do obou jídel maso krásně začerstva nakrájené! Úplně jsem z toho skákal metr radostí do vzduchu, protože to, co by mělo být normou, se děje tak v jednom z deseti případů.

Množství masa v kebabu bylo tak akorát, v döneru vlastně extra hodně za tu cenu, ale o tom až níže. Bohužel nebylo naskládané tak, aby na konci tvořilo onu legendární kapsičku, a i když bylo začerstva nakrájené, tak bohužel nebylo extra dobře okořeněné a dochucené. Uznávám, že díky neustálému pojídaní chilli je ze mě dost hovado, co má poslední dva fungující chuťové pohárky, ale tady bych se nebál s kořením přidat na výrazu.

Houska – a to pozor – na döner byla domácí, velmi překvapivé! Měli i klasickou housku, co mají všude jinde, ale chtěl jsem vyzkoušet domácí, která byla sice o kapínek tvrdší, ale chuťově dobrá a zajímavá, jakákoliv inovace se cení! Teda gumové medvídky do kebabu zatím nechci, ale co není, může být. Houska na dürüm byla výborná, jen trochu studená, ale to neberu jako negativum, prostě je březen, jím kebab venku a je zima, takže prostě rychle stydne.

Co se zeleniny týče, byla to klasika, ale čerstvá klasika, navíc jako bonus jsou v ceně černé olivy, což je super. Jinak salát a červené a bílé zelí. Měl jsem trochu prdíky, viník je patrně tento. Omáčky musím hodnotit separátně. Měl jsem pálivou, kterou byla potřena houska na dürüm, a teda ta pálila ukázkově, fakt paráda.

Druhá byla bylinková a to bylo bohužel asi největší zklamání. Chuťově naprosto nevýrazná a jen taková hmota, která však sráží celkový výsledný dojem, protože právě kombinace všeho dohromady a zakousnutí se do toho musí způsobit onen slastný dojem, a když jedna ingredience prakticky není, je to škoda. Abych nezapomněl, v ceně byl sýr! Taky ne příliš častá záležitost.

Obsluha

Klobouk dolů před zdvořilostí a celkově velmi dobrým chováním k zákazníkům, navíc čerstvě nakrájené maso, ukázka různých housek, jen mohla být kapsička a lépe okořeněné maso a zálivky, tudíž by to chtělo si s tím víc vyhrát. Uvnitř měli krásně čisto.

Cena

No a tady jsem jako kolenovrt zajásal. Dürüm za 99 Kč a malý döner za 69 Kč. Hlavně ten döner opravdu nebyl malý a za 69 Kč se jednalo o naprosto plnohodnotné jídlo. Ceny tedy více než příznivé. Dürüm mohl sice být trochu větší, tohle byla prasečí a nikoli ultraprasečí porce, ale za 99 Kč myslím že dostatečné.

Saray Kebab, Gorkého 589, Kladno

Hodnocení kebabárny
  • 8/10
    Prostředí a čistota - 8/10
  • 8/10
    Obsluha - 8/10
  • 9/10
    Cena - 9/10
  • 5/10
    Maso - 5/10
  • 5/10
    Zálivka - 5/10
  • 7/10
    Houska - 7/10
  • 8/10
    Zelenina - 8/10
  • 6/10
    Chuť - 6/10
7/10

Celkové shrnutí

Za vyzkoušení určitě stojí. Za podprůměrnou cenu dostanete nadprůměrný kebab, v hezkém prostředí, s velmi příjemnou obsluhou a navíc se sýrem a olivami v ceně.

Sending
User Review
4/10 (4 votes)