Saray Kebab, Kladno

Poprvé v životě jsem se objevil v Kladně. A protože už minimálně rok mi kamarád Happy opakovaně doporučuje místní kebabárnu s názvem Saray Kebab a nelibě nese skutečnost, že jsme v Kladně zrecenzovali (ústy, žaludkem a perem inspektora Emperora) jen údajně o dost horší konkurenci, o mém předvánočním obědě bylo zcela jasno. Tohle už bych v hospodě neobájil.

Kebabárna Saray Kebab

Přiznám se teda, že úplně dvakrát byste mě k téhle recenzi přemlouvat nemuseli. Vidina údajně skutečného hovězího masa, žádné u nás běžné nastavované sekané mi byla sakra velkou motivací utratit 10 Kč za parkování v srdci Kladna a otestovat, co se za výlohou s notně vybledlými velkoformátovými obrázky plamenů a jiné běžné kebabárenské tematiky vlastně skrývá.

Pojďme ale opustit hrabalovsky dlouhá souvětí zabírající půl stránky popisující okolnosti návštěvy a začněme krátce, stručně a jasně hodnotit.

Exteriér už jsem nakousl. Notně omšelá výloha, která by si zasloužila zásadní redesign. Interiér ale naopak příjemně překvapil. Na kebabárnu relativně vkusný, samozřejmě s blízkovýchodním nádechem. Obsluha je očividně tureckého původu, prozradila je turecká hudba linoucí se z telky nad dveřmi. I když jsem se nesnažil prolomit ledy oprášením své chabé turečtiny, týpci byli velmi příjemní a úslužní. To si zaslouží ocenit, protože v Praze se bohužel díváme na věčně zakaboněné kebabmistry, takže středočeský přístup (jak tady v Kladně, tak třeba tady ve Slaném) je příjemným osvěžením.

  • Pultík - Saray Kebab

Na štanglích se chlapům točilo kuřecí a také hovězí, na které jsem byl do podniku nalákán. A fakt! Normálně plátky hovězího nabodnutého na tyč. Žádný prefabrikát ukrajinských řezníků pracujících za minimální mzdu na česko-německém pomezí (zdravíme do Dubí).

No tak ok, říkám si, jdeme do hovězího, tohle vypadá, že je bezpečná chvíle na to vystoupit z komfortní kuřecí zóny. Jen teda aby bylo jasno, psal jsem to tu na webu už kolem roku 2016 – kuřecí do döneru z neznámé kebabárny preferují i turci, protože mnohdy na ulici fakt nevíte, z čeho je ta „hovězí“ sekaná, v Turecku nazývaná tajemně „dark meat“, složená. V temnějších zákoutích takového Kayseri či Gaziantepu je pravděpodobnost, že štěkaná, teda pardon sekaná, před svým vznikem štěkala, docela vysoká.

Prostě jsem si dal hovězí dürüm s česnekovou a pálivou zálivkou, včetně cibule a sušeného chilli. U té cibule se zastavím. Nebylo jí totiž málo a docela výrazně byla v celkové chuti cítit, možná až moc. Byl by takový problém dávat do kebabu červenou cibuli, která je jemnější? Tohle teda není výtka jen do Saraye v Kladně, to se týká devadesáti procent českých kebabáren.

Do kebabu jsem automaticky dostal i černé olivy, což oceňuju. Chuťově to do kebabu úplně neladilo, ale snahu pochválit musím. Se sýrem (rovněž automaticky v ceně, díky!) se dost šetřilo a nebyl tak kvalitní, jako v blízkém Slaném. Ale byl tam. Že tam byla, je zároveň to jediné, co lze říci o zbytku zeleninové složky kebabu. 

Za luxusní ale musím označit pálivou zálivku. Solidní pálivost, vynikající chuťová vyladěnost. Česneková zálivka ze vzájemného souboje vyšla těžce poražena.

Dürüm placka byla fajná, menší velikost, z čehož plynulo lepší zabalení. Člověk se na začátku a konci kebabu neprokusoval přes bariéru sedmi vrstev chleba. Rád bych Vám popsal, zda byla placka křupavá či nikoliv, ale kebab jsem jedl s asi půl hodinovým zpožděním, kdy už o křupavosti nikdy nemůže být řeč, takže by tohle hodnocení nebylo fér a proto to neuvedu. Teda, já to jako uvedl, ale do hodnocení to nepočítám, chápete.

Tak a jsme u toho nejdůležitějšího. Maso a celková chuť. Maso bylo ze štangle čerstvě skrojené (WOW, díky!), byly ho relativně velké kousky (ocenil bych lepší práci s kudlou a z toho plynoucí jemnější nakrájení). Chuťově mě maso do vesmíru neodpálilo, se přiznám. Určitě není špatné, to fakt ne. Ale trochu nedokořeněné. Samozřejmě, s klasickou sekanou, to je jak nebe vs. dudy, Matka Tereza vs. Václav Klaus mladší, to jo, ale byl jsem prostě nahypovanej na jinou kulinární bombu.

Celkově jsem si pošmákl. Dürüm do mě padl jak Miloš Zeman ze schodů. Očekávání ale tentokrát bylo trochu vyšší, než to, co mi Saray Kladno dokázal naservírovat. Návštěvu určitě doporučuju a borce v jejich poctivém přístupu k zákazníkovi a surovinám podporuju. Jen by to chtělo si s tím hlavním – celkovou chutí – ještě lehce vyhrát.

A na závěr ještě několik střípků, které je potřeba vzít při hodnocení v potaz: Ke kebabu je možné si dát točené pivko, jupí. Saray také nabízí širokou paletu turecký cukrovinek a pečiva. Je vidět, že kebabárenské srdíčko tam je, a jak píšeme skoro v každé recenzi, to je vlastně ten hlavní faktor rozhodující o tom, zda Vám bude či nebude chutnat.

Saray Kebab Kladno, Gorkého 589, 272 01 Kladno

Hodnocení kebabárny
  • 8/10
    Prostředí a čistota - 8/10
  • 10/10
    Obsluha - 10/10
  • 9/10
    Cena - 9/10
  • 8/10
    Maso - 8/10
  • 8/10
    Zálivka - 8/10
  • 7/10
    Houska - 7/10
  • 6/10
    Zelenina - 6/10
  • 7/10
    Chuť - 7/10
7.9/10

Celkové shrnutí

Po dlouhé době jsem měl vážný problém jej celý sníst a poslední kousky jsem do sebe ládoval se sebezapřením a myslel na hladové děti v Africe, co by za takový chutný kousek kebabu kdesi v Mogadišu asi daly. To ve mně vzkřísilo poslední síly, abych nenechal ani jeden zbylý kousíček. Myslíte si, že přeháním? Běžte do Mahiru a sami si jej otestujte! 😊 

Sending
Hodnocení čtenářů
6/10 (1 hlas)