Ralf

Senior kebabárenský inspektorKebabárny.cz
Když se v patnácti letech rozhodoval, co dál dělat, otevření si stánku s kebabempro něj byla jasná volba. Vize hlavního kebabáře s několika pikolíky pro něj byla stejně lákavá jako pro jiné děti kariéra fotbalisty, popeláře, zpěvačky nebo modelky. Bohužel zůstalo u přání a nakonec skončil s bílým límečkem v kanceláři, který si občas v rámci pauzy na oběd skočí pro kebab zatímco nostalgicky vzpomíná na svůj neuskutečněný dětský sen a promrhaný talent kebabáře. Preferuje ostřejší kebab, který mu v dutině ústní provede menší džihád, a to v kombinaci s klasickým či zázvorovým pivem. Během víkendu jej v brzkých ranních hodinách můžete potkat v ústeckých kebabárnách. Často navštěvuje kebabárny i u sousedů v Sasku.
Ralf

Pokud si budete chtít v německém městě Výmar i v budoucnu pochutnat na klasickém kebabu, jemuž v německy mluvících zemích nikdo neřekne jinak než döner, budete muset hledat patrně o něco déle. Na vině je opatření, podle kterého se v názvech kebabáren a ani na jejich jídelních lístcích nesmí objevit slovo döner.

Změny se dotknou i výmarského kebabáře Azize Yizige na obrázku

Místo toho bude kebab prodáván jako špíz v chlebové placce (Drehspieß im Fladenbrot). Přejmenování má na svědomí výmarský Úřad pro dohled nad potravinami. Ten se totiž až moc pečlivě podíval do předpisů a jak to tak u úřadů bývá, něco zjistil.

“Německá potravinová kniha“ velmi striktně předepisuje, co vše smí obsahovat „pravý“ döner. Je to pouze jehněčí nebo hovězí maso, alternativně polotovar složený z minimálně 60% sekaného jehněčího a hovězího masa. Jako přísady mohou být použity výhradně následující ingredience: sůl, vejce, koření, olej, cibule, mléko a jogurt.

Odteď špíz v chlebové placce
Odteď špíz v chlebové placce

Zde je ovšem zakopán pes. Velkoobchodníci, u nichž kebabáři odebírají maso, se nedrží tohoto předpisu a naopak přidávají do masa různé ingredience zvýrazňující chuť. Navíc nejčastěji v kebabárně narazíte na kuřecí maso, které výše uvedená kniha neuvádí jako povolený druh masa v döneru. Úřady pak mají v situaci, kdy kebab obsahuje cokoli navíc, nebo neobsahuje předepsané druhy masa jasno: nejedná se o döner kebab a pokrm nesmí tento název používat.

S ohledem na skutečnost, že město Výmar vzalo 20 let starý předpis zcela vážně, hrozí kebabárnám, které by ho nerespektovaly, přísnými pokutami. Důsledek? Kebabáři nesmí svůj döner nadále nazývat dönerem.

Zatímco provozovatelé budou muset změnit jídelní lístky a i názvy svých podniků, pro zákazníka se nic nemění. Döner se přejmenuje na „Drehspieß“, ale výsledný produkt bude naprosto totožný.

Kebabář Aziz Yizig řekl novinářům: „Pokud nakoupíme kvalitní krájené maso, musíme si za kebab říci 7 Euro. Pak k nám ale nepřijde žádný student.“ Další durynská města jako Jena a Erfurt již oznámila, že také zkontrolují všechny své kebabárny.

Německá asociace hotelů a restaurací nazývá postup „typicky německým…“

Za server Kebabárny.cz pak jen dodáme, že celá kauza spojuje dvě věci: slepou německou poslušnost k autoritě a k jakémukoli rozkazu, předpisu, směrnici a protipřistěhovalecké nálady v Durynsku, na kterých se chtějí opět přiživit různá politická uskupení. Až si jednou budete pokládat otázku, jak je možné, že tak kulturní národ jako Němci, mohli poslat na smrt 6 milionů Židů, i v této pseudokaze můžete najít odpověď – naprostá poslušnost k jakékoli absurditě, kterou vyžaduje autorita, ve spojení s jejím slepým a horlivým vymáháním.

Zdroj: www.mdr.de