İskender kebab
İskender kebab je jedno z nejznámějších masných jídel v severozápadním Turecku. Jméno získal po svém vynálezci, İskenderu Efendim, který žil ve městě Bursa na konci 19. století (více zde).
Jedná se o druh döner kebabu připraveného z tence nakrájené grilovaného jehněčího masa zalitého horkou rajskou omáčkou a kousků pita chlebu, jež je velkoryse pomazaný rozpuštěným máslem a ovčím jogurtem. Na to vše může být přidán jeden karbanátek.
Tradičně se k tomuto jídlu podává nápoj Sira jako nápoj, který napomáhá trávení. „Kebapçı İskender” je ochrannou známkou Yavuze İskenderoğlu, jehož rodina stále provozuje restauraci v Burse. Tento pokrm je k dispozici v mnoha restauracích po celém Turecku většinou pod názvem “İskender kebap”, “Bursa kebabı”, nebo občas s alternativním názvem “Uludag kebabı”.