Šehrazad Kebab, Praha -Vršovice

Ralf

Šehrazad Kebab mi cvrknul do nosu úplnou náhodou, jelikož jsem měl původně namířeno do zcela jiné kebabárny. Chuť na kebab mě zastihla v neděli večer, a to ještě během nouzového stavu. Když jsem tak dorazil ke dveřím kebabárny, kterou jsem zamýšlel pro vás zrecenzovat, jak správně tušíte, měla zavřeno. No, co se dá dělat. Vytáhl jsem z kapsy mobilní telefon a začal hledat nejbližší otevřenou kebabárnu. Volba padla na podnik s exotickým názvem Šehrazad Kebab. Nedalo mi to a jal jsem se pátrat, co znamená slovo Šehrazad a přišel jsem na následující. Jedná se o tureckou formu arabsko-perského křestního jména Shahrazad (شهرزاد), jehož význam je svobodné město. Určitě také znáte pohádkovou Šeherezádu, která 1001 nocí vodila sultána za nos, aby si uchovala svůj věneček.

No nic, zpátky ke kebabu. Šehrazad Kebab se nachází v těsné blízkosti stadionu pražských Bohemians, a to co by postřelený klokan s kapsou plnou cihel doskočil. Tuto skutečnost potvrzuje i název zastávky MHD Bohemians, naproti níž se kebabárna nachází. Vešel jsem do kebabárny, kde se hned za dveřmi nacházel stolek s dezinfekcí, ale také lednice napěchovaná českými pivními speciály. Při pohledu na ní jsem si uvědomil, že to je snad první kebabárna, kterou konečně napadlo spojit lásku ke kebabu s typicky českou láskou k pivu. Za tohle jednoznačně chválím před nastoupenou jednotkou. Samotný interiér kebabárny vybízí k posezení v útulném a čistém prostředí. Pokud by to vládní opatření povolovala, využil bych této možnosti a do kebabu se zakousl rovnou zde na místě.

Z tabule nade mnou jsem si objednal dürüm jalapeňos (115,- Kč) a pro přítelkyni falafel dürüm (99,- Kč). Ceny mi přišly na pražské poměry standardní. Zatímco kebabář připravoval objednávku, moje oči skenovaly interiér kebabárny a všimly si, že i mimo pivních speciálů se kebabárna vymyká tím, že funguje i jako shisha bar a čajovna. Na tento koncept je člověk zvyklý spíše z Německa a v tuzemských luzích a hájích není moc obvyklý. Opět dávám palec nahoru. (y)

S objednaným jídlem jsme se odebrali domů a začali ho konzumovat cca do 15 minut od jeho převzetí. Když jsem otrhal celofánový obal z dürümu, usmíval se na mě pěknej macek. To se musí nechat. Dlouho jsem neváhal a bleskově se zakousl do dürümu. Už první skus napověděl, že náplň dürümu tvoří hlavně plátky masa, jež jsou proloženy zeleninou (tak by tomu mělo samozřejmě být vždy). Žel bohu se člověk často setkává s tím, že zakoupený dürüm sice rozměry připomíná pořádnou kládu, ale když se do něj dvakrát-třikrát zahryznete, zjistíte že jste dostali ceasar salát v placce se třemi diteními plátky masa. Za toto porušení kebabářské stavovské cti navrhujeme všem nepoctivým kebabářům na čelo vytetovat hrnec jako symbol nepoctivosti v kebabárnách. O nešvaru tahání masa do kebabu z hrnce zevrubněji psal kolega Grylls zde. U Šehrazad Kebabu jsme se naštěstí tohoto nešvaru nedočkali a dostali jsme maso zkrojené přímo ze štangle.

Dürüm doslova přetékal masem. Kvalita přípravy masa mohla být ovšem mnohem lepší. Pokud by se nejednalo o věneček princezny Šeherezády, tak vláčné a gumové maso rozhodně není něco, co bych rád válel na svém mlsném jazýčku. Stejně jako placka mohlo být maso mnohem více propečené a křupavé. Nemohu si zkrátka pomoci, ale podle mě se mohlo na tyči okolo grylu točit podstatně délší dobu. Tento nedostatek částečně kompenzuje jeho množství, ale je tady pořád to velké ALE…

Narozdíl od housky a masa, ale musím vyzdvihnout zeleninu. Její množství do dürümu trefil kebabář skvěle. Nebylo ho ani moc, ani málo, zkrátka naprosto přiměřeně. Jako skvělá volba se ukázala sázka na dürüm jalapeňos a pálivou omáčku. Čerstvá a na výběr pestrá zelenina příjemně osvěžovala celkovou chuť kebabu. Navíc miluju, když mi při konzumaci kebabu příjemně brní jazyk, který se dostal do stavu pálivého limba.

Na posledních řádcích mojí recenze bych měl zhodnotit celkový kebabo-umělecký dojem z Šehrazad Kebabu. Našláplo mají skvěle: kebab v kombinaci s shisha barem a pivotékou? To je přeci skvělý nápad! Řekněte mi, kdy jste byli naposledy v ČR v kebabárně na vodnici a dali si v ní navíc ke kebabu pivní speciál? No? Bohužel vynikající dojem ze zeleniny, omáčky a celkového prostředí kazí prostě to gumové maso. Podle mě naprosto zbytečně. Jinak by to byl luxusní kebab. Na velikost porce si nemohu stěžovat, o čemž svědčí skutečnost, že jsem měl vážné problémy sníst celý dürüm.

Šehrazad Kebab, Vršovická 839/44, 101 00 Praha 10-Vršovice

Hodnocení kebabárny
  • 9/10
    Prostředí a čistota - 9/10
  • 8/10
    Obsluha - 8/10
  • 7/10
    Cena - 7/10
  • 6/10
    Maso - 6/10
  • 8/10
    Zálivka - 8/10
  • 6/10
    Houska - 6/10
  • 8/10
    Zelenina - 8/10
  • 7/10
    Chuť - 7/10
7.4/10

Celkové shrnutí

Řekněte mi, kdy jste byli naposledy v ČR v kebabárně na vodnici a dali si v ní navíc ke kebabu pivní speciál?

Sending
Hodnocení čtenářů
7.04/10 (25 hlasů)