Grylls

Grylls

Senior inspektor kebabárenKebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Poslední příspěvky od Grylls (Zobrazit všechny)

Can Bey v Ječné ulici je jeden z nejznámějších kebab spotů v Praze. Už na úvod musím konstatovat, že zcela oprávněně.

Kebab je chuťově vymazlený, používají se zde čtyři opravdu výborné domácí zálivky. Mojí oblíbenou kombinací je česneková s česnekovou, nicméně nabízejí také kari, pálivou a bylinkovou (myslím). Kari moc nedoporučuji, i když se jedná o relativně neobvyklou zálivku, kterou servírují v docela málo kebabárnách, třeba v kebabárně ve Stodolní, nebo  tady  a tady v Praze). Kebabový purista bude z kari zálivky prostě zklamán, protože chuť kari nepříjemně přebíjí chuť všech ostatních ingrediencí.

Množství druhů zeleniny, které v kebabu dostanete, je v Čechách naprosto bezprecedentní. Kde jinde jste při autopsii kebabu odhalili bílé fazole nebo černé olivy a kukuřici? Balkánský sýr je v základní výbavě, žádné příplatky.

Zlatým hřebem Can Bey je kebab v turecké pizze, což je zlo, které do roka udělá tlouštíka i ze somálského nadšence do crossfitu. Rozhodně vyzkoušejte, protože kebab zabalený do obrovského lahmacunu, to se jen tak nevidí.

Musím také ocenit, jak nádherně čerstvý kebab v Can Bey je.  Maso z nějakého hrnce vedle grilu, skrojené před dvěma hodinami? Neexistuje! Naopak, na grilu se jim tady točí dokonce čtyři špalky masa, protože jinak by se tu kvůli velkému zájmu maso snad ani nestíhalo opéct.

Líbí se mi  i“prozákaznický“ přístup, který tu aplikují – zálivka stranou do misky není problém, dvojitá porce zálivky není problém…

Porce servírují obrovské a pokud Vám již není pětadvacet, připravte se na to, že Vaše tělo si po spořádání pizza kebabu začne hlasitě říkat o šlofíka jak u babičky po nedělním obědě, aby mohlo v klidu tu nálož v bříšku zpracovat. Pokud chcete otestovat limity svých možností, doporučuji XL dürüm. Čerstvě narozené standardně rostlé dítě je signifikantně menší než kebabový cvalík z Can Bey. U dönera zase nakládají tolik masa, že po tom, co ho tři čtvrtiny spořádáte, zůstane v ruce naprosto nadherná kapsička (nevíte, co to je? Koukněte k nám do slovníku).

Super je i interiér. Ano, u pokladny vzniká často tlačenice, ale jakmile si tuto nepříjemnou část (tj. placení) odbudete, můžete se jít posadit buď do zadní části, kde na vás čeká cca šest stolů, nebo se vydat po schodech dolů, kde objevíte moc pěkné posezení pro zhruba čtyřicet lidí a dokonce i bar!

A teď se podržte – na tom baru točí pivo. Mají jak desítku, tak plzeňskou dvanáctku. Takže si koupíte pivko, sednete ke stolu a za chvilku k vám zezhora přiběhne pikolík s vaším kebabem. Přátelé, není to ráj? Pro nás, kebabárenské inspektory, tedy ano.

Pozor na fronty, které se v Can Bey často (a po právu) tvoří. V Can Bey je sice asi nejrychlejší a nejprofesionálnější obsluha, která v České republice servíruje kebab, ale když před Vámi na svůj vytoužený döner čeká dvacet lidí, pár minut si prostě počkáte. Ale stojí to za to!

Can Bey Döner Kebab, Ječná 15, Praha 2