Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Recenze restaurace Mangal se na tento web pocitově moc nehodí. Nenaservírují vám tu totiž klasický evropský kebab v německém stylu. I přesto si myslím, že tahle recenze tu být prostě a jednoduše musí. Proč? Protože přímo pod sochou patrona České země v srdci naší metropole je díky tomuto podniku k dostání svatý grál všech milovníků kebabu – Adana kebab.

Vzhledem k tomu, že jsem měl příležitost spoustu Adana kebabů zkonzumovat přímo v Adaně, šel jsem sem poprvé trochu s despektem. Obavy se ale rozplynuly jako pára nad hrncem hned při prvním pohledu na talíř přede mnou!

Co vlastně Adana kebab je, se můžete dočíst v našem přehledu druhů kebabu, pro tuto chvíli postačí informace, že se jedná o pořádnou porci mletého jehněčího masa rožněnou na horizontálním grilu, tradičně servírovanou s tureckým chlebem a ohromnou porcí grilované zeleniny a zeleninových salátů.

A jaký tedy pražský Adana kebab „od Václava“  je? I když jehňátko počítám nespásalo specifickou kombinaci trav a bylin v horách vysoko nad Adanou, což je jedním z předpokladů autentického Adana kebabu, i tak se jedná o dokonalou symfonii chutí. Maso je šťavnaté, pikantní, výborně dochucené a má ten správný, specifický jehněčí ocas na jazyku. Velikostně odpovídá tureckému průměru, čili když ho přinesou, říkáte si, že byste zvládli dva, ale poté, co k němu spořádáte turecký chleba a zeleninu, drží knoflík na kalhotách zapnutý jen silou vůle.

Obsluha působí velmi příjemně. S češtinou tu moc nepochodíte, ale tento „nešvar“ jen dodává Mangalu tu správnou atmosféru a není v českých kebabárnách výjimkou. Interiér je mimo naše běžná měřítka, srovnávat ho s klasickou českou kebabárnou je jako srovnávat S klasse Mercedes ve verzi AMG Black s rozhrkanou Ladou Niva po třicetileté službě u Kazachstánské horské služby. Restauraci vévodí krásný turecký otevřený gril, lokalita je exkluzivní.

Exkluzivní je také cena, na každodení návštěvy to opravdu není, nicméně jednou za čas si lze ty 3 až 4 plzeňské dvanáctky, které reprezentují rozdíl mezi klasických kebabem a kebabem v Mangalu, odpustit lze.

Osobně mě jen zamrzelo, že ke kebabu nedostanete tácy se zeleninou, papričkami, mátou, petrželí, ezme, cibulí v sumaku atd., jako v té Adaně, ale co už. Jsme v Praze a tady Mangal působí jako zjevení i bez toho.

Václavské náměstí 64, Praha 1