Mangal restaurant (Praha)
- Turecký kebap, Slaný - 19.12.2020
- Döner Kebab Ibo, Liberec - 1.11.2020
- Mehas Döner, Berlín - 16.9.2020
Recenze restaurace Mangal se na tento web pocitově moc nehodí. Nenaservírují vám tu totiž klasický evropský kebab v německém stylu. I přesto si myslím, že tahle recenze tu být prostě a jednoduše musí. Proč? Protože přímo pod sochou patrona České země v srdci naší metropole je díky tomuto podniku k dostání svatý grál všech milovníků kebabu – Adana kebab.
Vzhledem k tomu, že jsem měl příležitost spoustu Adana kebabů zkonzumovat přímo v Adaně, šel jsem sem poprvé trochu s despektem. Obavy se ale rozplynuly jako pára nad hrncem hned při prvním pohledu na talíř přede mnou!
Co vlastně Adana kebab je, se můžete dočíst v našem přehledu druhů kebabu, pro tuto chvíli postačí informace, že se jedná o pořádnou porci mletého jehněčího masa rožněnou na horizontálním grilu, tradičně servírovanou s tureckým chlebem a ohromnou porcí grilované zeleniny a zeleninových salátů.
A jaký tedy pražský Adana kebab „od Václava“ je? I když jehňátko počítám nespásalo specifickou kombinaci trav a bylin v horách vysoko nad Adanou, což je jedním z předpokladů autentického Adana kebabu, i tak se jedná o dokonalou symfonii chutí. Maso je šťavnaté, pikantní, výborně dochucené a má ten správný, specifický jehněčí ocas na jazyku. Velikostně odpovídá tureckému průměru, čili když ho přinesou, říkáte si, že byste zvládli dva, ale poté, co k němu spořádáte turecký chleba a zeleninu, drží knoflík na kalhotách zapnutý jen silou vůle.
Obsluha působí velmi příjemně. S češtinou tu moc nepochodíte, ale tento „nešvar“ jen dodává Mangalu tu správnou atmosféru a není v českých kebabárnách výjimkou. Interiér je mimo naše běžná měřítka, srovnávat ho s klasickou českou kebabárnou je jako srovnávat S klasse Mercedes ve verzi AMG Black s rozhrkanou Ladou Niva po třicetileté službě u Kazachstánské horské služby. Restauraci vévodí krásný turecký otevřený gril, lokalita je exkluzivní.
Exkluzivní je také cena, na každodení návštěvy to opravdu není, nicméně jednou za čas si lze ty 3 až 4 plzeňské dvanáctky, které reprezentují rozdíl mezi klasických kebabem a kebabem v Mangalu, odpustit lze.
Osobně mě jen zamrzelo, že ke kebabu nedostanete tácy se zeleninou, papričkami, mátou, petrželí, ezme, cibulí v sumaku atd., jako v té Adaně, ale co už. Jsme v Praze a tady Mangal působí jako zjevení i bez toho.
Václavské náměstí 64, Praha 1
Hodnocení kebabárny
-
10/10
-
9/10
-
6/10
-
9/10
-
8/10
-
10/10
-
10/10
Celkové hodnocení
Maximální spokojenost a velké doporučení. Každý, kdo to s kebabem myslí vážně, by sem měl zavítat a naladit chuťové buňky na správnou kebabovou strunu.