Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Latest posts by Grylls (see all)

Víte, jak to udělat, aby vám z kebabu nevypadla polovina masa na zem nebo jak spolehlivě poznat, že kebab bude katastrofální, aniž byste do něj kousli? Pokud ne, přinášíme Vám tipy insidera, který se kolem kebabu pohybuje již 15 let. A pokud ano, schválně se podívejte, jestli znáte a využíváte všech 7 kebabových fíglů, které jsme dnes dali dohromady.

Fígl č. 1

Kebab vždy zabalit!

Kebab vždy zabalit!

Kebab vždy zabalit!

Pokud holdujete klasickému döneru v housce, a to na stojáka před kebabárnou, už jste se asi setkali s tou nepříjemnou situací, kdy půlka obsahu vaší vytoužené noční svačinky vypadne z housky na zem ještě před prvním kousnutím. Asi se shodneme, že se jedná o velmi, velmi nepříjemnou záležitost. Řešení je přitom úplně jednoduché: Kebab si vždy nechte zabalit, i když víte, že se do něj po dvou krocích od hladového okýnka okamžitě zakousnete. Kebabář housku pěkně zmáčkne a zabalí do většího kusu alobalu, takže nejen, že si pak snázeji nacpete kebab do pusy a budete odměněni kompletním soustem s houskou, zeleninou, zálivkou i masem, ale navíc vám alobal bude sloužit jako záchranná síť, díky které už ani kousek masa nepřijde nazmar (čti nespadne na zem).

Fígl č. 2

O cibuli si řekněte

O cibuli si řekněte

O cibuli si řekněte

K chuti kebabu neodmyslitelně patří i  trocha lehce pikantní cibule. Snadno se ale může stát, že si onu  chuť neužijete úplně, protože Vám kebabář do kebabu cibuli prostě a jednoduše nenaloží. Není to tím, že by byli kebabáři takoví škrti, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důvod je prostší – ve Středomoří a na Blízkém východě je kebab velmi populární i jako obědové jídlo, takže se s ohledem na vaše obchodní partnery, spolupracovníky, spolužáky, nebo přítelkyně servíruje v základu bez cibule a tu dostanete až na vyžádání. A protože spousta ze zaměstnanců kebabáren v ČR právě z Blízkého východu pochází, přenáší se tento zvyk pomalu i sem. Pokud tedy máte podezření, že se obsluhující kebabář ještě před týdnem plavil na nafouklé duši v Egejském moři na trase Izmir – Lesbos, přání pochutnat si v kebabu i na cibuli při objednávce raději zdůrazněte.

Fígl č. 3

V neznámé kebabárně v cizině objednejte kuřecí maso

V neznámé kebabárně v cizině objednejte kuřecí maso

V neznámé kebabárně v cizině objednejte kuřecí maso

Pokud chcete na dovolené v cizině ušetřit své tělo brutálního střevního onemocnění, jehož obětí byl po zakoupení kebabu v přepočtu za dvanáct korun od pouličního prodejce v nejmenovaném tuniském velkoměstě i autor těchto řádků, vždy si, pokud je to možné, v neznámém podniku v cizině objednejte kebab ze světlého (tedy kuřecí nebo krůtího) masa. Tento fígl je masivně praktikován domorodci především v Turecku. Pokud jste někdy dovolenkovali na turecké riviéře, určitě jste si všimli velkého množství potulných psů. A pokud jste někdy strávili delší čas v nějakém tureckém velkoměstě, určitě jste si všimli, že obrovské množství potulných psů se tam pohybuje také, ovšem vyjma živých čtvrtí s mnoha rychlými občerstveními, kde naopak psa nespatříte, jak je den dlouhý. To je ale záhada, že? 🙂 Z tohoto důvodu se Turci v rychlých občerstveních vyhýbají takzvanému „dark meat.“ V sekané se totiž typ masa ztratí snázeji, než v plátcích kuřecího.

Fígl č. 4

Nosíte si dürüm domů? Kupte si nakládané feferonky, mátu, petržel a citron

Nosíte si dürüm domů? Kupte si nakládané feferonky, mátu, petržel a citron.

Nosíte si dürüm domů? Kupte si nakládané feferonky, mátu, petržel a citron.

Tentokrát budu stručný. Uvedenou čtyřkombinaci v dostanete ke své objednávce v každé turecké kebabárně a když si každé sousto pokapete citronem a nacpete do něj feferonku, mátu a petržel, povýšíte i průměrný dürüm z náměstí ve Frýdku Místku na nebeskou manu jak vystřiženou z tradiční čtvrti  v Gaziantepu. Zkuste to! Fakt!

Fígl č. 5

Maso z friťáku, pánve nebo mikrovlnky? Otočka a pryč!

Maso z friťáku, pánve nebo mikrovlnky? Otočka a pryč!

Maso z friťáku, pánve nebo mikrovlnky? Otočka a pryč!

Pokud kebabář po obdržení vaší objednávky nevezme do ruky nůž, ale začne se naběračkou přehrabovat v hrnci a vytahovat již nařezané maso, jedno je jisté. Kebab bude katastrofální. V tu chvíli máte jen tři možnosti: 1. Okamžitá otočka a útěk, 2. Konfrontace a trvání si na porci čerstvého masa přímo z rožně. 3. Být zticha a trpět. Již nařezané maso, ohřáté až v okamžiku vaší návštěvy, bude podle způsobu ohřátí buď naprosto vysušené (z pánve, vytažené z pizza pece), nebo totálně mastné (z friťáku), či nepředstavitelně nechutné, pokud ho kebabmistr strčí do mikrovlnky. I to se autorovi za jeho kariéru jednou stalo. Nebrat!

Fígl č. 6

Skamaráďte se s Vaším kebabářem

Zkamaraďte se s Vaším kebabářem

Skamaraďte se s Vaším kebabářem

Protekční porce. Dojídačky masa z grilu po zavíračce. Jemné upozornění, že dnes radši bez zálivky. Možnost vytvořit si kebab vlastníma rukama. Čaj zdarma. Mám pokračovat? 🙂

Bonusový fígl č. 7

Čtěte kebabárny.cz, na kebab jděte na jisto! 🙂

Kebabárny.cz - O kebabu víme vše

Kebabárny.cz – O kebabu víme vše

Pokud víte, že večer jdete/jedete na pivko někam trochu jinam, než do vaší oblíbené hospody, kde je za rohem kebabárna s obsluhou, se kterou si tykáte, zkontrolujte na našich stránkách, jaká je kebabová situace v dané čtrti nebo městě. Poslání naší stránky je jednoduché – zachrátit tolik českých žaludků a střev, jak je jen možné a pokud to budou právě ty vaše, budeme jedině rádi.