Grylls

Grylls

senior inspektor kebabáren at Kebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Recenzi na kebabárnu Maidum v Ústí nad Labem, připravující kebab na otevřeném ohni, jste si už u nás na webu přečíst mohli, a to skoro okamžitě po jejím slavnostním otevření v březnu 2016. Náš severočeský specialista, inspektor Ralf, do Maidumu totiž naběhl hned v první den ostrého provozu odpoledne. A pak ještě jednou večer. A pak ještě jednou v noci…

Co si budeme povídat. Když i zkušený inspektor, jakým Ralf bezesporu je, podlehne svodům kebabárny v jeden den hned třikrát, nemohl Maidum Ústí nad Labem dostat jiné hodnocení, než téměř absolutní.

Navnaděni Ralfovo reportáží, vydali se i zbylí členové naší redakce v následujících týdnech a měsících několikrát do Maidumu v očekávání labužnického zážitku. Bohužel se však inspektoři Grylls i Emperor ve čtyřech z pěti návštěv spálili, což je celkem rozhněvalo. Když už na netu čtete o kebabárně s téměř perfektním hodnocením, očekáváte perfektní kebab. Jenže většinou jsme od nerudné obsluhy dostali jen hodně malou porci masa, jednou maso totálně nepropečené, jednou se nás paní za pultem pokusila okrást.

Maidum kebab pak byl víc zavřený než otevřený a nám po pravdě sešel z mysli. A dostáváme se do současnosti. Září 2017, Maidum Kebab Ústí nad Labem znovu otevírá, tentokrát na rohu mezi ústeckým nádražím a střekovským mostem.

Rozhodl jsem se – hlavně tedy kvůli tomu, že byla sobota, tři čtvrtě na dvě odpoledne a já strávil celé dopoledne hladový v autě – že se v novém Maidumu zkusím zastavit na oběd. Po pokusu zaparkovat poblíž, kdy mi automat sežral 16 korun a nedal lístek, jsem se nasupeně odebral do auta a začal hledat, kudy se dostat na záchytné parkoviště pod ústeckým nádražím. To se mi po pár minutách povedlo, parkoviště je dokonce zadarmo, a co čert nechtěl, východ z něj vede přímo ke dveřím kebabárny. Náhoda, nebo osud?

Konec dlouhých úvodů a zbytečných plků, pojďme recenzovat. V kebabárně jsem byl v době mé návštěvy jediným hostem, obsluhoval mě pravděpodobně jeden z majitelů. Co se týče interiéru, tam si Maidum kebab opravdu hodně polepšil, zvlášť ve velikosti a pohodlnosti sezení. Mobiliář (čti židle a stoly) sice nic extra, ale nají se tu v pohodě dvě desítky stolovníků. Čistota stolů byla v pořádku, jen zadní zeď, kam křídou mohou psát vzkazy návštěvníci, se mi moc nelíbila.

Na grilu (a tím myslím opravdu na grilu, na opravdovém ohni, na dřevěném uhlí) se točila klasická hovězí sekaná. V Maidumu na rožeň napichují i opravdové telecí a také kuřecí, ale v době mé návštěvy se prostě pekla hovězí strouhanková klasika.

Objednal jsem si dürüm s bylinkovou zálivkou a pořádnou porcí sušeného drceného chilli. Po obržení pokrmu jsem zasedl a … začal koncert. Takhle rychle jsem snad kebab v životě neslupl! Mezi obřími kousanci, kterými jsem svůj dürüm likvidoval, se mi hlavou honila slova jako genialita, dokonalost, grandióznost, boží požehnání a tak podobně. Bez přehánění jsem si v tu chvíli byl jist, že lepší kebab jsem v Čechách prostě nejedl. Pojďme si to rozebrat do detailu.

Začneme tím nejdůležitějším, masem. Již mnohokrát jste mohli v mých recenzích nebo recenzích kolegy Emperora číst, že jsme přestali jíst takzvané hovězí nebo telecí maso, které nabízí české kebabárny. Půlka maso, půlka strouhanka, nějak nám to přestalo chutnat. V Maidumu si ho dát musel, když jiné neměli. Přátelé, nevěřili byste, co s tím hnusným strouhankovým masem udělá opravdový oheň na opravdovém grilu. Musím upřímně říct, že v Čechách jsem lepší maso nikdy neměl! A to jsem prošel pěkných pár kebabáren. Ta vůně, ta vůně! Bomba, jasných 10 bodů z 10 a jedeme dál. Zelenina mě potěšila, složení sice česká kebabárenská klasika, ale vylepšená o nějakou tu bylinku a to je hned znát.

Zálivku jsem si objednal , jak už bylo řečeno, netypicky bylinkovou (jinak kopu za Tým Česnek) a ač byla chuťově výborná, jednalo se asi o nejslabší část kebabu, hlavně kvůli tomu, že byla hodně řídká. Pořád ale o kilometr lepší, než je český průměr, abychom si rozuměli.

Sušené chilli mě celkem šokovalo – ono to pálilo! To se mi a mé propálené puse, zvyklé na konzumaci různých Moruga Scorpionů a Carolina Reaperů v kebabárnách moc nestává… Prostě a jednoduše, v přestěhovaném Maidumu jsem zažil něco jako severočeský kebabový zázrak.

Nyní přichází okamžik, kdy musím převést mou návštěvu na body a nějak shrnout, co vás v Maidum kebab v Ústí nad Labem vlastně čeká. Takhle – když si odmyslím kebabové speciality, jako je například restaurace Mangal na Václaváku, je Maidum kebab (když trefíte dobrou obsluhu) v současné době asi nejlepší kebabárnou v České republice (a otestovali jsme jich zatím přes 80!). Ta chuť masa, pečeného na otevřeném ohni, je jednoduše geniální. Kdybychom před časem s kolegy nevyzkoušeli berlínské podniky Mustafa’sKottiwood, skoro bych i řekl, že Maidum kebab je chuťově nejlepším kebabem ve střední Evropě.

Takže pražáci – sedněte do auta nebo vlaku a těch 90 kilometrů si do Maidumu zajeďte. Je to blíž než do Berlína a to se sakra vyplatí.

Aktualizace 10.2.2018:  Pražáci, nikam nesedejte a už vůbec nikam nejezděte. Opět se stalo to, o čem jsme psali i v úvodu recenze. Sobotní poledne, doba oběda, vystoupil jsem po hodině z auta a těšil se na dokonalý kebab. Dostal jsem naprosto nechutné, odporné drobky masa, které v hrnci odpočívaly nejspíš z páteční noci. Nad ohněm se  ještě ten den žádné maso netočilo. Objednal jsem si kebab talíř s hranolkami, ani ty hranolky tam nebyli schopni ofritovat, aby se daly jíst. Dovolím si tvrdit, že jsem horší kebab už několik let neměl. A to vše za hezkých 140 korun. Takže pánové z Maidumu: Pokud nemáte maso, zavřete. Pokud se vám nechce dávat přes víkendový oběd maso na gril, protože chodí málo lidí, nemějte přes víkendový oběd otevřeno. Servírovat ale platícímu zákazníkovi místo masa bordel, který by nežral ani pes z útulku, to byste si dovolit opravdu neměli. Snižujeme hodnocení.

Aktualizace 14.2.2018:

„Po ověření toho, že tato informace je od A až do Z pravdivá, byl zodpovědný pracovník okamžitě vyhozen.
Za Kebab Maidum Martin Kačmar, spolumajitel, 14. 2. 2018“

Maidum Kebab, U Nádraží 1300/1, 405 02 Ústí nad Labem