Grylls

Grylls

Senior inspektor kebabárenKebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Poslední příspěvky od Grylls (Zobrazit všechny)

Víkendové poledne. Žádná svíčková nebo slepička na paprice přede mnou doma nepřistála, a tak jsem se rozhodl vložit svůj sváteční oběd do rukou zatím neprověřeného kebabáře. Volba padla na Sara Kebab Strašnice.

Kebabárna se nachází v podchodu u stanice metra Strašnická. Ten podchod je zajímavý především tím, že ačkoliv jsem půl roku bydlel na nejlepším pražském náměstí (tj. na Kubáni) a ze Strašnické se dennodenně dopravoval do práce, nikdy jsem si jeho existence nevšiml. Inu, náplava.

Sara Kebab je klasické hladové okno bez jakékoliv možnosti posezení při konzumaci. Interiér tak moc hodnotit nemůžu. Můžu ale hodnotit čistotu, která byla (půl hodiny po otevření) příkladná. Pobavily mě perfektně zarovnané naběračky v nádobách se zálivkami a také způsob prezentace zelí – bílá hromada mi připomněla Milešovku, fialová potom Lovoš. Očividně se v Sara Kebab snaží pěkně prezentovat i navzdory prostorám, které mají k dispozici.

Objednal jsem si dürüm, tentokrát jsem místo česnekové zvolil luxusně vypadající zálivku pálivou, a protože jsem si zapomněl říct pouze o kuřecí maso, dostal jsem mix kuřecího a hovězího. S pokrmem jsem se poté vzdálil na blízkou lavičku, kde jsem se ho jal konzumovat.

Musím říct, že mě chuť kebabu velmi příjemně překvapila. Dostatečná porce masa, které chutnalo velmi dobře. Přiměřené množství zeleniny. Hodně mi šmakovala jejich pálivá zálivka. Přišla mi taková, jak to říci – poctivá. A k mému velkému překvapení i solidně pálila. Dürüm byl dobře zabalený, takže po krajích jsem nejedl jen suchou placku, jako se nám to už v pražských kebabárnách párkrát stalo. Chuť kebabu výborně doplňovala velmi slušná porce sýra (bohužel tedy za příplatek 10 Kč).

Tím bych ukončil část věnující se kladům a přešel na zápory Sara kebab Strašnická. Tím hlavním byla bezesporu teplota masa. Maso bylo studené doslova a do písmene 10 vteřin poté, co mi kebabář podal dürüm do ruky. Aby také ne, když bylo z hrnce! Navíc, a to mi přišlo fakt ujeté, mi kebabář nandal maso z hrnce, a mezi tím, co se dürüm zapékal, si nařezal ze štangle čerstvé maso, které do hrnce zase vložil? Jako co to je za novinky tohle?

Před časem jsme v 7 fíglech, které by měl každý milovník kebabu znát psali, že jakmile uvidíte, že vám kebabář nandává maso z hrnce, máte vzít nohy na ramena. A vida, uplynul nějaký rok, a on už je to asi standard. Smutný vývoj.

Trochu jsem také přemýšlel o množství zelí, které měli kvůli vytvoření kopců nakrájené. Nejsem si jistý, zda je možné ho vůbec za jeden den v podchodu na Strašnické spotřebovat. Jestli pak třeba nedostává čerstvost zeleniny trochu na frak.

S obsluhou jsme se na objednávce bez problému dohodli, nic se nepokazilo. Jen by našim kebabářům už konečně mohl někdo prozradit, že úsměv nebolí.

Tím jsem asi prošel všechny hlavní body, které nesmí v kebabové recenzi chybět, a je na čase vyplodit nějaké shrnutí. Upřímně říkám, že jsem byl velmi mile překvapený. Chuťově šlo o takový ten kebab, který si představujete k večeři už v 10 dopoledne a kvůli kterému pak po cestě z práce  žmouláte v ruce připravenou stokorunu ve vagonu metra už někde u Muzea.

Kdybych bydlel někde na Zahradním městě a podchodem kolem Sara Kebabu každý večer procházel, měl bych jejich kebab k večeri tak třikrát týdně. Dovedu si představit, že tam mají kolem 18. hodiny celkem frmol. Za klasickou pražskou cenu 80,- döner a 90,- dürüm se jedná určitě o dobrou volbu. Škoda toho zbytečného předpřipravování masa do hrnce.

Sara Kebab Strašnická, V Olšinách 16/82, 100 00,Praha