Grylls

Grylls

Senior inspektor kebabárenKebabarny.cz
S kebabem začínal jako každý český mládenec ve dvě v noci v hladovém okýnku vedle nádraží. Osud ho zavál na nějaký čas trochu dál na východ než do Průhonic, takže kebab ve všech myslitelných formách měl možnost testovat v takříkajíc téměř starozákonní podobě. Ač nedá dopustit na pravý, poctivý Adana kebab, ke spokojenosti mu zcela postačí řemeslně podařené provedení tradičního německého dönera. I při pobytu sto kilometrů od nynější bašty Islámského státu vždy ke kebabu důsledně vyžadoval pivo, a to i přes zděšené pohledy a výhružným šepotem pronášená slova o nutnosti svaté války. Nejinak tedy činí i dnes ve všech koutech ČR.
Grylls

Poslední příspěvky od Grylls (Zobrazit všechny)

V dnešní recenzi se po dvou a půl letech fungování našich stránek konečně podíváme (tramtadadá) do Brna, konkrétně do podniku Kurdský kebab na Lužánkách (v Černých polích?).

V Brně jsem se objevil z důvodu ryze nekebabového, byl jsem u krejčího. Ačkoliv by mě číslíčka, která si po měření mého pupku pan krejčí zapisoval, měla přesvědčit o tom, že od kebabu bych si měl dát alespoň půl roku pauzu, už dopředu jsem rekogniskoval kebabový terén, abych prostě domů alespoň jednu recenzi přivezl.

Že mám v dosahu pěkných pár kebabáren, aniž bych musel sednout do svého těžce zaparkovaného vozu, jsem kvitoval s potěšením.

Nejprve jsem sice chtěl zapadnout do podniku s názvem Best Kebab na Veveří, ale když jsem tam vstoupil, neviděl jsem na štangli kuřecí maso. Přesto, že na mě kebabář volal, že kuřecí mají, mávaje přitom naběračkou a přizvedávajíc pokličku z hrnce (asi chápete, že tahle nabídka mě nepřesvědčila), jsem hodil ve dveřích otočku a zmizel.

Následoval krátký přesun do Kurdského Kebabu a jdeme recenzovat. Exteriér není z nejpřívětivějších, je dost špinavý a zaplivaný, ale interiér mi přišel v pohodě. Ačkoliv zrcadlové stěny ve dvou třetinách kebabárny, kolem kterých se táhne barový stůl, to není úplně nejlepší nápad.

Sakra, chlapi, nikdo přece nechce z deseticentimetrové blízkosti koukat do zrcadla na svůj zapatlaný obličej, když do sebe u stolu cpe v rychlosti kebab.

Objednal jsem si kuřecí döner, výjimečně jsem zvolil místo česnekové zálivky tu pálivou a naopak zcela tradičně vše nechal zasypat sušeným chilli.

Co vám budu povídat, maso bylo samozřejmě z hrnce, a celá cesta z Best Kebabu tak byla v podstatě zbytečná. Body dolů a to bez slitování, za tu lenost, kdy štangle je sice na grilu, ale netočí se, protože pan kebabář si ráno nařezal 10 kilo masa do zásoby.

Pochvalu naopak uděluji za do křupava upečenou houstičku a hlavně za způsob, jakým kebabář do housky umístil ingredience.

Do rozpečené housky kebabmistr nejprve namázl zálivku, pak nasypal maso, pak nakladl zeleninu, opět nasypal maso a to celé znovu zalil zálivkou. A já volám Haleluja!, přesně takhle to totiž má vypadat!

O to víc zamrzí to maso z hrnce, protože v Kurském Kebabu očividně moc dobře vědí, jak má správný kebab vypadat, takže musí také dobře vědět, že maso z hrnce nikdy nebude tak dobré, jako to čerstvě skrojené. Jen by to chtělo překonat tu lenost.

Další pochvalu zaslouží palivá zálivka nebo sušené chilli. Nejsem si jistý, který z těchto dvou podezřelých byl viníkem, každopádně musím jednomu z nich přišít opravdu poctivou pálivost, která mě v parném odpoledni krásně zahřála i zevnitř.

Zeleninu hodnotím jako průměrnou až lehce podprůměrnou, zelí prostě opět hrálo prim a žádná invence se nekonala.

Kdybych měl svou miniaturní brněnskou kebabovou expedici shrnout, za průměrnou cenu jedné osmdesátikorunové stravenky jsem v Kurském Kebabu v Brně dostal krásně poskládaný, luxusně pálivý kebab. K ataku na přední příčky našeho celostátního žebříčku mu však chyběla nějaká ta vychytávka v zelenině a hlavně čerstvé maso. Od návštěvy tohoto podniku vás ale určitě zrazovat nebudeme, tenhle kebab prostě poslouží, nic víc, nic míň.

Kurdský kebab, Lidická 562/33, Brno – střed